Hlavní obsah

Američtí policisté stojí před soudem kvůli ubití bezdomovce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Santa Ana

U soudu v kalifornské Santa Aně bylo v pondělí promítnuto video zachycující, jak dva policisté bijí 37letého bezdomovce Kellyho Thomase. Ten několik dní po zásahu z loňského července zemřel. Obvinění z vraždy nyní čelí 38letý Manuel Ramos, o dva roky starší Jay Cicinelli se zpovídá ze zabití. Prvnímu hrozí doživotí, druhému čtyři roky vězení, uvedla agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policisté ubili k smrti bezdomovceVideo: Reuters

 
Článek

Policie zasáhla proti bezdomovci ve Fullertonu asi 50 kilometrů jižně od Los Angeles. Ramos vyslýchal Thomase kvůli poničeným autům v okolí. Nařídil mu, aby si sedl na obrubník, což udělal. Pak po něm chtěl, aby si dal ruce na kolena a natáhl nohy. To ale bezdomovec trpící schizofrenií nezvládl. Ramose to rozčílilo a zvedl zaťatou ruku se slovy: "Vidíš moje pěsti? Jsou připravené tě zmasit."

Thomas se marně pokusil o útěk. Policisté na něj opakovaně použili paralyzér a bili ho. Na černobílém videu je slyšet, jak Ramos říká: "Všude je krev." Thomas se při útoku policistů zmohl jen na zoufalý křik a volání o pomoc.

Cicinelli řekl svému kolegovi: "Nebyla jiná možnost, tak jsem skončil u taseru a rozmlátil mu obličej."

Přivolaná záchranka Thomase odvezla do nemocnice, kde o pět dní později zemřel, aniž by nabyl vědomí.

Souzeni jsou jen dva policisté, přestože jich u zásahu bylo šest. Proti dalším čtyřem se prokuratuře nepodařilo najít dost důkazů; i oni však Thomase bili obušky.

Probíhající předběžné slyšení má rozhodnout, zda je proti dvěma obviněným policistům dost důkazů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám