Hlavní obsah

Tálibán za dva roky posílil, zní z výborů amerického Kongresu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od roku 2010, kdy Spojené státy poslaly další desítky tisíc vojáků bojovat do Afghánistánu, je fundamentalistické hnutí Tálibán silnější. Televizi CNN to v neděli řekli šéfové výborů pro výzvědné služby obou komor amerického Kongresu, demokratická senátorka Dianne Feinsteinová a republikánský zástupce Mike Rogers.

Foto: Mohammad Shoiab , Reuters

Bojovníci Tálibánu

Článek

Feinsteinová, která se s Rogersem nedávno vrátila z průzkumné cesty po Afghánistánu, uvedla, že Tálibán v mnoha provinciích udržuje stínový systém guvernérů. Tvrzením prezidenta Hamída Karzáího, že Tálibán se k moci nevrátí, si prý není jistá.

"Oba bychom myslím řekli, že naším zjištěním je to, že Tálibán je silnější," odpověděla podle AP na otázku, zda se od rozhodnutí amerického prezidenta Baracka Obamy nasadit v Afghánistánu 33 000 dalších vojáků před dvěma lety podařilo schopnosti Tálibánu omezit.

Obama při neohlášené návštěvě této asijské země ve středu podepsal s Karzáím dohodu o strategickém partnerství, která vytváří podmínky pro zachování amerických sil v omezeném množství po stažení současného mnohatisícového kontingentu ze země v roce 2014. [celá zpráva]

Do konce léta má podle něj z Afghánistánu odejít dalších 23 000 vojáků. Do konce roku 2014 prý přebere odpovědnost za bezpečnost Afghánistánu místní vláda.

Během války v Afghánistánu bylo od roku 2001 zabito více než 1800 amerických vojáků. V zemi nyní působí kolem 88 000 příslušníků amerických ozbrojených sil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám