Hlavní obsah

Klaus na CNN přirovnal situaci v Evropě k Československu v roce 1989

Český prezident Václav Klaus v rozhovoru pro americkou televizní stanici CNN přirovnal nynější situaci v Evropě ke stavu v Československu před více než 20 lety, když se hroutil komunismus. Tehdy prý také nešlo udělat jen částečné reformy a muselo dojít k radikální změně. Rozhovor, který probíhal v Londýně, odvysílala CNN ve čtvrtek večer.

Foto: CNN

Václav Klaus v CNN

Článek

„Odvážím se to srovnat se situací v mé zemi před dvaceti lety, když končil komunismus. Věděli jsme, že částečné reformy nepomohou, je potřeba udělat radikální a fundamentální změnu. A teď je Evropa ve stejné pozici,“ řekl Klaus.

Prezident tak reagoval na otázku, zda je systém už tak nefunkční, že je potřeba jej změnit od základu.

Část rozhovoru v ekonomickém pořadu Richarda Questa se dotýkala právě možných řešení pro EU. Podle Klause unie jen zkouší zmírňující opatření. „Jí zázračné pilulky a doufá, že se situace vyřeší. To ale není cesta, jak toto udělat,“ řekl Klaus.

"Evropa stále jen sní o světě, kde je možné všechno, a politici i lidé odmítají radikálně změnit své myšlení a chování," míní Klaus. V radikální změně ale podle českého prezidenta spočívá jediná možná cesta, jak z krize ven.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám