Hlavní obsah

V sobotu začne soud s teroristy, kteří naplánovali útok na USA z 11. září

– Washington

Na americké vojenské základně Guantánamo na Kubě stane v sobotu před vojenským soudem pětice členů sítě Al-Káida obviněná z naplánování teroristických útoků proti Spojeným státům, při nichž 11. září 2001 zemřelo téměř 3000 lidí. Hlavní úlohu přitom podle obžaloby hrál Pákistánec Chálid Šajch Muhammad. Všem hrozí v případě viny trest smrti.

Článek

Muhammad bude souzen spolu se svým synovcem Alím Abdalem Azízem, s Jemeneci Ramzím bin Šibhem a Valídem Attašem a s Mustafou Ahmadem Havsávím ze Saúdské Arábie. Souzeni jsou za přípravu útoků pomocí unesených letadel proti New Yorku a dalším místům v USA. Podle Reuters jsou obžalováni z terorismu, z únosu letadel, ze spiknutí, z vražd a z dalších zločinů.

Obžalovaní budou v sobotu předvedeni před soud, který stanoví datum samotného začátku líčení. Očekává se, že proces pak může trvat i několik let.

Soudní líčení budou moci sledovat pozůstalí po obětech teroristických útoků. Americká armáda pro ně připravila přenosy na několika vojenských základnách.

Všech pět obžalovaných strávilo více než tři roky v tajných zahraničních věznicích americké Ústřední zpravodajské služby (CIA), než byli v roce 2006 převezeni na Guantánamo. Všichni tvrdí, že byli mučeni. CIA přiznala, že Muhammada ve 183 případech podrobila kontroverzní výslechové metodě waterboarding, při níž vyšetřovatelé vyvolávají u vězně dojem, že se topí.

Sporné tribunály

Muhammadovým případem se již vojenský soud na Guantánamu zabýval před více než třemi roky. Podle agentury Reuters byl údajný architekt útoků na Světové obchodní centrum a další cíle připraven "přiznat vinu a stát se mučedníkem". Než ale soudce mohl rozhodnout, zda je vůbec možné popravit někoho, kdo přizná vinu, což u běžných amerických vojenských soudů není možné, nařídil americký prezident Barack Obama vojenské soudy na Guantánamu přerušit.

Pro odpor Kongresu a newyorské radnice se neuskutečnil Obamův plán uspořádat proces s Muhammadem u civilního federálního soudu v New Yorku. Zároveň se změnil zákon a odpadly nejasnosti kolem přiznání viny. Obžalovaný terorista tak nyní v případě doznání může být odsouzen k trestu smrti, pokud se na tom porota shodne jednomyslně.

Vojenské tribunály na Guantánamu byly v minulosti opakovaně terčem kritiky ze strany obhájců lidských práv. "Obamova vláda dělá ohromnou chybu, když umožňuje, aby se nejvýznamnější teroristický proces všech dob konal před vojenským soudem. Jakýkoli rozsudek na Guantánamu bude vnímán jako výsledek nespravedlivého procesu," uvedl již dříve ředitel vlivné Americké unie pro občanské svobody (ACLU) Anthony Romero.

Zástupci armády uznávají, že předchozí líčení ve věznici skutečně měla nedostatky. "Jsme si vědomi kritiky a obav. Věříme ale, že reformované vojenské soudy jsou spravedlivé a že hrají důležitou roli v ozbrojeném konfliktu s Al-Káidou a s příbuznými silami," uvedl hlavní žalobce brigádní generál Mark Martins.

Reklama

Výběr článků

Načítám