Hlavní obsah

Obama byl rezervovaný už jako mladý, napsaly expřítelkyně

Osvětlit minulost a při tom si finančně přilepšit na úkor svého někdejšího přítele, který se mezitím stal prezidentem Spojených států, se rozhodla dvojice žen v USA. Genevieve Cooková a Alex McNearová měly počátkem 80. let románek s Barackem Obamou a jejich deníky a dopisy nyní vycházejí knižně.

Foto: ČTK/AP

Americký prezident Barack Obama

Článek

Ženy v nich s odstupem 30 let popisují upoceného, rezervovaného a uvážlivého mladíka, který často kouřil a pojídal rozinky. Výňatky zveřejnil magazín Vanity Fair.

„Rozhodně je mezi námi hřejivé sexuálno, ale jinak je to na hraně,“ poznamenala si Cooková v únoru 1984 o tehdy 22letém Obamovi. „Jeho hřejivá blízkost může být zrádná. I když říká sladká slova, je v něm také takový chlad,“ připsala.

Cookovou udivovala Obamova vyspělost. „Ve 22 letech je tak starý,“ uvedla žena s tím, že Obama se velmi kontroluje a je pořád ve střehu.

S „Barrym“, jak příteli říkala, se seznámila na vánočním večírku předchozího roku a hned si vyměnili telefonní čísla.

Pot a rozinky

Cookové deník popisuje Obamu jako mladíka „v pohodlném triku s obrázkem vnadných žen“, z něhož „se řine pot“ a používá „deodorant značky Brut, kouří, jí rozinky, spí a dýchá“.

Pár se rozešel o rok později. „Asi jsem doufala, že čas něco změní, že se podvolí a zamiluje se do mě,“ okomentovala nyní s odstupem rozchod Cooková.

Než se seznámil s Cookovou, měl už Obama za sebou vztah s McNearovou. Seznámili se na univerzitě v Kalifornii a strávili spolu léto 1982 v New Yorku, kde Obama nastupoval na Kolumbijskou univerzitu. Dvojice si psala ještě poté, co se McNearová vrátila do Los Angeles. Zápisky McNearové budoucího prezidenta popisují jako vážného a upřímného člověka, který se vypořádává se svojí rasovou příslušností a místem v moderní americké společnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám