Hlavní obsah

Slepý čínský disident opustil americké velvyslanectví v Pekingu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking
Aktualizováno

Američtí představitelé a čínská média ve středu potvrdili, že slepý čínský disident Čchen Kuang-čchneg opustil americké velvyslanectví. Tam se skrýval poté, co utekl z domu, kde měl trest domácího vězení.

Foto: ČTK/AP

Čchen Kuang-čcheng

Článek

Agentura Nová Čína uvedla v krátkém vyjádření, že na velvyslanectví přijel a po šesti dnech je opustil „z vlastní vůle“.

Američtí představitelé uvedli, že byl odvezen do zdravotnického zařízení v Pekingu na ošetření a měl by být zase s rodinou.

Čchen později uvedl, že ambasádu opustil, protože čínské úřady hrozily smrtí jeho rodiny.

Podle agentury AP doprovodil Čchena do nemocnice americký velvyslanec. Čchen poté prostřednictvím svého právního zástupce Li Ťin-sunga vzkázal, že "je volný a dostal jasné záruky". Podle obhájce mu šlo především o zajištění bezpečnosti své i své rodiny. Zpravodaj britské stanice BBC uvedl, že mluvil s Čchenovou manželkou, která mu potvrdila, že ona i jejich dvě děti jsou v pořádku.

Případ zhoršil vztahy mezi Čínou a USA

Přítomnost disidenta na americkém velvyslanectví nepotvrdili ani Američané, ani Číňané. Jeho odchod ale potvrdily obě strany, podotkla BBC s tím, že vyslanectví opustil v době před návštěvou americké ministryně zahraničí Hillary Clintonové.

Ožehavost situace vnímal i americký prezident Barack Obama. "Obávám se reportáží o situaci v Číně, ale nebudu se k tomu vyjadřovat," odpověděl prezident na 1. máje na otázku ohledně přítomnosti disidenta na vyslanectví. Dodal ale, že vždy při návštěvě Číny hovoří i o lidských právech.

Čína Čchenův případ odsoudila jako vměšování USA do svých vnitřních záležitostí a vyzvala Washington, aby se za poskytnutí útočiště disidentovi na svém velvyslanectví omluvil.

Čtyřicetiletý Čchen proslul bojem za práva obětí čínské politiky jednoho dítěte v jedné rodině, jejíž součástí jsou nucené potraty a sterilizace. Znám je i podporou občanů, jimž čínské úřady bez adekvátní náhrady zabavily jejich pozemky.

Slepý aktivista strávil posledních 20 měsíců v domácím vězení. Před tím si odpykával čtyřletý trest ve vězeňské cele, z níž byl propuštěn v září 2010.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám