Hlavní obsah

Nové "dvojče" už je nejvyšší budovou v New Yorku

Novinky, rei
New York

New York má novou nejvyšší budovu. Znovu se jí stal mrakodrap One World Trade Center, který vyrostl na místě jednoho z "dvojčat", které 11. září 2001 poslala k zemi dvojice letadel unesených teroristy. Výšková budova na Manhattanu v pondělí převýšila dosud nejvyšší stavbu, známou Empire State Building, poté, co stavebníci vztyčili ocelové pilíře na jejím 102. patře.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Mrakodrap One World Trade Center je nejvyšší budovou New YorkuVideo: Reuters

 
Článek

"Musíte lidi přimět, aby o Světovém obchodním centru (WTC) nepřemýšleli jako o místě útoku, ale jako o středisku obchodu," citoval server New York Post jednoho ze stavebníků.

Stavba začala před šesti lety a její otevření se plánuje na počátek roku 2015. Přijde na 3,8 miliardy dolarů (71,5 miliardy korun). Budou v ní kanceláře a komerční prostory. Pod jejím vrcholem bude vyhlídka.

První z dvojice mrakodrapů Světového obchodního centra nyní měří 381 metrů, se svými plánovanými 104 patry má být vysoký 541 metrů. O 124 metrů tedy převýší i původní "dvojčata", ovšem jen díky kovové špici, která bude sloužit jako anténa. Špice měří 124 metrů, samotná budova je tedy stejně vysoká jako její předchůdkyně.

Foto: Eduardo Munoz, Reuters

Panorama Manhattanu s novou nejvyšší newyorskou budovou

Pokud by se měřila i anténa, One World Trade Center se stane nejvyšší stavbou nejen v New Yorku, ale i v celých Spojených státech. V zemi zatím drží primát chicagská budova Willis (dříve Sears) Tower měřící 442 metrů. Newyorskou stavbu lze považovat i za třetí nejvyšší budovu světa.

Nejvyšší budova světa Burdž Chalífa v Dubaji měří 828 metrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám