Hlavní obsah

Peru řeší záhadný úhyn stovek pelikánů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lima

Peruánská vláda zahájila zkoumání záhadného úhynu stovek pelikánů, jejichž těla byla nalezena na 170 kilometrů dlouhém úseku severního pobřeží státu v oblastech Lambayeque a Piura. Ptáci uhynuli během posledních několika dní ve stejné oblasti, kde moře před časem vyplavilo téměř 780 uhynulých delfínů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Uhynulí pelikáni a delfíni v Peru Video: Reuters

 
Článek

Předseda místního rybářského svazu Fernando Niquen uvedl, že jeho skupina našla zhruba 1200 mrtvých pelikánů ve čtvrtek a v pátek podél 170 kilometrů dlouhého pásu pobřeží. Vládní institut ale zatím prozkoumal jen 70 kilometrů pobřeží a potvrdil 592 mrtvých ptáků, z toho 538 pelikánů, ale také terejů.

Předběžné informace naznačují, že ptáci nezemřeli na moři, ale spíš přímo na pláži. Ke stanovení příčiny jejich smrti ale bude nutné provést řadu testů. Spekuluje se o možnosti virové nákazy. Nevylučuje se ani dopad těžby ropy a s ní spojených seismických aktivit.

Regionální ředitel institutu Edward Barriga připomněl v této souvislosti hromadný úhyn pelikánů a kormoránů ve stejné oblasti v roce 1997. Tehdy byl za příčinu označen nedostatek sardelí připisovaný klimatickému jevu El Niňo.

Od ledna do dubna letošního roku vyplavilo moře na pobřeží v departementu Lambayeque téměř 780 uhynulých delfínů. Příčina jejich smrti jednoznačně stanovena nebyla, byť podle některých odborníků by jí mohl být dosud nezjištěný virus. Virové epidemie už v minulosti zavinily hromadné úhyny delfínů v Peru, Mexiku či Spojených státech, uvedl zpravodajský server BBC News.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám