Hlavní obsah

Američané v zahraničí se kvůli daním vzdávají svého občanství

Právo, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Když se komiksový Superman v jedné z loňských epizod vzdal amerického občanství, vyvolalo to poprask. Neméně šokující je statistika, podle níž se loni kvůli daním vzdalo občanství 1800 Američanů žijících v zahraničí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Je to rekordní počet od roku 1998, kdy o tom federální berní úřad (IRS) vede záznamy. Konkrétně víc, než kolik Američanů se vzdalo svého občanství v letech 2007 až 2009 dohromady, informovala televize CBS.

Hlavním důvodem kromě finančního zatížení je halda papírování, tápání v měnících se předpisech, nemožnost získat formuláře a informace na webu a pokuty za zanedbání daňové povinnosti.

Do přiznání i fondy v zahraničí

Daňový úřad nyní zveřejnil jména „hříšníků“. Jedním z nich je Peter Dunn žijící v Kanadě. Podle něj je mu občanství USA „víc přítěží než výsadou“.

V přiznání musí uvést všechny bankovní účty včetně společných, a dokonce i svůj kanadský penzijní fond. Jinak mu hrozí pokuty buď sto tisíc dolarů (1,9 mil. Kč), nebo polovina z jeho nepřiznaných účtů. Podle toho, čeho bude víc. Rozhodl se proto snadno – do USA se už vrátit nehodlá.

Američanů v zahraničí žije přes šest miliónů. Pokud by se jich od své vlasti odklánělo stále víc, byla by to i citelná ekonomická ztráta.

„Spojené státy by neměly přehnaně daňově zatěžovat Američany legálně žijící v zahraničí,“ soudí předsedkyně skupiny občanů v cizině v Kongresu, poslankyně Carolyn Maloneyová. Jinak se budou rozhodovat stále častěji jako komiksový Superman, který v bublině u úst prohlásil: „Pravda, spravedlnost a pěkně po americku – to už nestačí!“

Reklama

Výběr článků

Načítám