Hlavní obsah

Obamovi agenti měli chodit za prostitutkami i v Salvadoru

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Americké úřady se zabývají nařčením, že si někteří agenti bezpečnostního aparátu prezidenta neužívali s prostitutkami pouze jedinkrát. Osm agentů tajné služby už přišlo o práci, když vyšlo najevo, že si na hotel v kolumbijské Cartageně přivedli nevěstky.

Foto: Stringer , Reuters

Prostitutka před hotelem Caribe v Cartageně

Článek

Tajná služba teď vyšetřuje, zda si někteří agenti nezaplatili striptérky a prostitutky také během loňského pobytu v Salvadoru. I tam měli agenti za úkol připravit návštěvu prezidenta USA Baracka Obamy, byli součástí tzv. advance týmu.

S agenty navíc měli ve striptýzovém klubu být i zástupci americké ambasády, uvedla televize KIRO-TV.

"Potkávám lidi, kteří říkají, že s agenty mluvili, a podle těch docházelo k takovýmto porušením pravidel celé roky," řekl k záležitosti senátor Joseph Lieberman.

Zaměstnanci americké ambasády měli loni navštívit i striptýzový klub v Brazílii. Plánuje je žalovat 31letá prostitutka Romilda Aparecida Ferreirová, upozornila agentura Reuters. Žena žádá náhrady za zranění při nehodě s autem, v němž kromě řidiče ambasády seděli i tři příslušníci americké námořní pěchoty a jeden civilní zaměstnanec.

Bývalá brazilská prostitutka chce žalovat pracovníky americké ambasádyVideo: Novinky/Reuters

Podle kongresmana Elijaha Cummingse ze sněmovního výboru pro vládní reformy ale nadřízená místa zatím neshledala žádná nařčení věrohodnými. S Markem Sullivanem, ředitelem tajné služby, spadající pod ministerstvo pro vnitřní bezpečnost, hovořil telefonicky ve čtvrtek.

Vlastní vyšetřování vede i ministerstvo zahraničí, jak potvrdila jeho mluvčí Victoria Nulandová.

Tajná služba bez ohledu na výsledky plánuje změnu pravidel, uvedla stanice CNN.

Agenti skončili

Kvůli prostitutkám na hotelu skončilo u služby osm agentů. K tomu byla zrušena bezpečnostní prověrka dalším 12 zástupcům armády, kteří se hrátek s nevěstkami také účastnili. Tým se měl na místě připravit na příjezd Obamy na summit Amerik.

Ačkoliv agenti porušili bezpečnostní zásady, podle ministryně pro vnitřní bezpečnost Janet Napolitanové nebyl prezident Obama ohrožen.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám