Hlavní obsah

Americká policie ani po 33 letech nenašla pohřešovaného chlapce

Američtí policisté v obnoveném pátrání po chlapci, který se ztratil v květnu 1979, neuspěli. Ve sklepě, který byl při pátrání před 33 lety opomenut a na který se nyní policie zaměřila, nebyly nalezeny žádné lidské ostatky ani stopy po tom, že by v něm někdo přišel o život. Informovala o tom v pondělí agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Mluvčí newyorské policie Paul Brown ukazuje původní plakát z roku 1979 upozorňující na pohřešovaného chlapce Etana Patze.

Článek

Zmizení šestiletého Etana Patze vyvolalo před třemi desetiletími ve Spojených státech celonárodní pozornost a dodnes patří k nejznámějším případům svého druhu v zemi.

Patz byl v roce 2001 prohlášen za mrtvého, před dvěma lety ale případ znovu otevřel manhattanský prokurátor Cyrus Vance. Policisté nyní začali pátrat ve sklepě nedaleko chlapcova domu, protože tam psi objevili zápach, který by mohl naznačovat přítomnost lidských ostatků.

Policisté ve spolupráci s agenty Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) při pátrání ve sklepě rozbili betonovou podlahu a prohledali prostor pod ní. Nepodařilo se jim ale žádné lidské ostatky najít. Kontrolovali také podezřelou stěnu na zdi, ale testy na místě neprokázaly, že by v materiálu byly stopy krve.

Poprvé sám do školy

Patz zmizel, když šel poprvé sám na zastávku školního autobusu vzdálenou dva bloky od bytu jeho rodičů ve čtvrti SoHo. Na zastávku ale nikdy nedorazil. Jeho zmizení vyšlo najevo, až když se odpoledne nevrátil ze školy.

Případ díky velké pozornosti, již mu tehdy věnovala média, upozornil na problém zmizelých dětí. Fotografie usměvavého chlapce v polovině 80. let zahájila praxi umisťovat snímky pohřešovaných dětí na krabice mléka.

Asi stovka vážných únosů dětí ročně

Policie z chlapcova zmizení nejdříve podezírala Joseho Antonia Ramose, který byl přítelem ženy, již Patzovi rodiče najali jako hochův doprovod do školy během stávky řidičů autobusů. Ramos jakékoli spojení s případem popíral. Později ale byl odsouzen za sexuální obtěžování dvou chlapců. Nyní je ve vězení. V případu nebyl nikdy obviněn. V roce 2004 ale manhattanský soud uznal jeho vinu v občanském soudním řízení.

Rodičům, kteří dodnes žijí ve stejném bytě, soud přiznal odškodné dva milióny dolarů. Peníze ale nikdy nedostali, protože je Ramos nemá.

Ve Spojených státech se podle několik let staré statistiky ministerstva spravedlnosti ročně ztratí téměř 800 000 dětí. V drtivé většině ale nejde o závažné případy typu ztracení Etana Patze. Obětí únosů, při nichž se dítěte zmocní cizí člověk například za účelem vydírání či zabití, je kolem stovky ročně.

Reklama

Výběr článků

Načítám