Hlavní obsah

Kalifornii a Mexiko zasáhlo zemětřesení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poměrně silné zemětřesení zasáhlo ve středu odpoledne místního času rozsáhlou pobřežní oblast od amerického státu Oregon přes Kalifornii až po tichomořský břeh Mexika. Nejsilnější otřesy zaznamenaly seizmologické přístroje právě v Mexiku, kde zemětřesení dosáhlo hranice sedmi stupňů. Další, podobně silné zemětřesení, postihlo Mexiko ještě ve čtvrtek.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lidé se evakuují z výškové budovy po zemětřesení v MexikuVideo: Reuters

 
Článek

Otřesy v Mexiku rozkymácely řadu výškových budov, z nichž některé byly evakuovány. Pozorování z vrtulníků, které odstartovalo bezprostředně po odeznění otřesů, podle oznámení městských úřadů neodhalilo ve městě žádné vážnější škody. Klíčové služby a dopravní systémy zůstaly nedotčeny. Otřesy ale rozkymácely několik výškových budov.

Epicentrum otřesů podle expertů leželo v řídce osídlené oblasti mexického státu Michoacán asi 330 kilometrů severozápadně od Akapulka. Škody ale nejsou hlášeny ani odtud. Příčinou je podle odborníků skutečnost, že ohnisko otřesů leželo 65 kilometrů pod zemí. Velká hloubka ohniska způsobila, že se chvění zemské kůry postupující k povrchu postupně rozptýlilo.

V americkém Oregonu byly otřesy o stupeň slabší než v Mexiku. Zem se třásla i v centrálních oblastech Kalifornie, kde se síla zemětřesení pohybovala kolem pěti stupňů.

Mexiko zasáhlo další zemětřesení ve čtvrtek ráno, mělo sílu 7,1 stupně Richterovy škály, ani z něj nejsou hlášeny žádné škody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám