Hlavní obsah

Apple v USA žalují kvůli kartelové dohodě o cenách elektronických knih

– Washington • Aktualizováno
Novinky,

Americké ministerstvo spravedlnosti žaluje společnost Apple a několik velkých nakladatelství kvůli kartelové dohodě o cenách elektronických knih. Stanovily je po dohodě, místo aby nechaly cenu vytvořit trh, uvedly servery CNN a BBC. Podle Financial Times tato politika stála zákazníky desítky miliónů dolarů.

Foto: Profimedia.cz

Čtečka knih Kindle, kterou se snažil prosadit Amazon proti Applu

Článek

Generální prokurátor státu Connecticut George Jepsen uvedl, že dohoda zvýšila celkové náklady spotřebitelů o více než 100 miliónů dolarů (zhruba dvě miliardy Kč).

Spolu s Applem budou žalobě čelit velké nakladatelské domy Macmillan a Penguin.  Obvinění původně zahrnovalo také vydavatelství HarperCollins , Simon & Schuster a Hachette s těmi se však vláda dohodla na urovnání sporu. Podmínky tohoto urovnání zatím nebyly zveřejněny.

Elektronické knihy se za velkou louží prodávají podle jiného modelu než tištěné. U těch stanovuje nakladatel velkoobchodní cenu a nechá knihkupce, aby stanovil pultovou.

Tento model byl původně uplatněn i u elektronických knih, ale pak se přešlo na jiný model, s nímž přišel zesnulý Steve Jobs, kdy vydavatel stanoví cenu a prodejce (tedy Apple) dostává 30 procent. Je to bráno i jako ochranné opatření nakladatelů proti prvním pokusům Amazonu uspět na tomto trhu, kdy agresivně stlačoval ceny, aby získal zájemce o čtečku elektronických knih Kindle.

Amazon zkoušel uplatnit model velkoobchodních cen a se snažil tituly prodávat za 9,99 dolaru, což je méně než cena tištěných titulů. To odmítli nakladatelé.

Pro iPad se tituly prodávaly většinou za 12,99, pak stoupla i cena titulů pro Kindle.

Apple je ze stejných důvodů vyšetřován i v EU, kde se měl spojit s nakladatelskými domy CBS, Simon & Schuster, News Corp, Pearson, HarperCollins, Penguin a Macmillan.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám