Hlavní obsah

Stíhačka amerického námořnictva narazila do domu

Novinky,
Virginia Beach
Aktualizováno

Bojový letoun F/A-18 D Hornet amerického námořnictva narazil v pátek odpoledne do domu v americkém městě Virginia Beach. Oba členové posádky stroje z cvičné útočné letky VFA-106 se úspěšně katapultovali. Mluvčí základny námořnictva Oceana pád stroje potvrdil, uvedla CNN.

BEZ KOMENTÁŘE: Na dům se zřítila stíhačka námořnictva USA

 
Článek

Podle policie došlo k pádu stroje kolem 12:08 místního času (18:08 SELČ). Stroj spadl na komplex obytných domů v ulici Birdneck.

Podle kapitána námořnictva Marka Weisgerbera šlo o "katastrofální mechanickou poruchu" během cvičného letu.

Foto: Reuters

Letadlo se zřítilo na blok domů.

Oba piloti, z nichž jeden byl instruktor a druhý letec ve výcviku, utrpěli jen lehká zranění. Do nemocnice byl převezen také jeden z obyvatel domu, protože se nadýchal zplodin. Podle posledních zpráv je na místě celkem sedm zraněných, mezi nimi i jeden hasič. Tři lidé se pohřešují.

Jak uvedl bývalý člen speciálních jednotek Patrick McAleenan, citovaný listem Navy Times, piloti se na poslední chvíli katapultovali. Podle něj byli po nehodě relativně v pořádku. Padák jednoho z nich visel z balkónu blízkého domu.

Jeden ze záchranářů CNN sdělil, že našel jednoho z katapultovaných pilotů. "Byl v šoku a ještě byl připoután k sedačce," uvedl.

Šest domů bylo těžce poškozeno, uvedla místní televize WTKR. U jednoho domu jsou vidět ohořelé trosky stroje. Hasiči v okolí pátrají po možných obětech.

Foto: ČTK/AP

Z místa pádu stroje stoupal hustý černý dým

Podle svědků letělo letadlo příliš nízko, špičkou nahoru a před pádem se zbavovalo paliva.

Svědek Jon Swain MSMBC řekl: „Z jednoho z motorů šlehaly plameny, ale já si myslel, že je to přídavné spalování. Letadlo však klesalo níž a níž. Viděl jsem, jak se pilot katapultoval. Jak jsem pochopil, byli tam dva, ale já viděl jen jednoho.  Asi pět sekund poté letoun narazil do budovy, ve které jsem byl. Vyšlehly plameny.“

Foto: ČTK/AP

Hornet zapálil i sousední domy.

Na místě pádu propukl požár a museli tam zasahovat hasiči. Hořelo i ve dvou domech. K nebi stoupal hustý černý dým z hořícího leteckého petroleje.

Zavřena také byla dálnice I264.

Foto: Reuters

Na místo vyrazili hasiči.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám