Hlavní obsah

Ruského obchodníka se zbraněmi Buta poslali v USA na 25 let za mříže

Novinky, rei
New York

Na 25 let do vězení poslal ve čtvrtek soud v New Yorku ruského obchodníka se zbraněmi Viktora Buta. Bývalý sovětský důstojník hovořící šesti jazyky byl dopaden v roce 2008 v Thajsku, když se americkým agentům vydávajícím se za kolumbijské povstalce chystal prodat zbraně. Soud v USA ho odsoudil za ohrožování amerických občanů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Obchodníka se zbraněmi Buta poslali v USA na 25 let za mřížeVideo: Reuters

 
Článek

„Je to lež,“ křičel u soudu 45letý Rus, kterého soud uznal vinným už loni v listopadu. Přes ruského překladatele navíc soudkyni Shiře Scheindlinové  řekl, že „nikdy neměl v úmyslu někoho zabít“ a „Bůh tuto pravdu zná“. Než byl eskortou po verdiktu odveden, objal se s právníky i svou manželkou, která proces sledovala na místě.

Rozsudek byl dříve dvakrát odložen na žádost Butových obhájců, kteří tvrdili, že potřebují víc času a žalobce vinili z „neslýchaného vládního spiknutí“.

Prodával jen lodě, tvrdí obhajoba

Rusovi hrozilo až doživotí. Kromě trestu 25 let vězení musí But zaplatit 15 miliónů dolarů (přes 280 miliónů korun), které si podle amerických úřadů nezákonně vydělal. Butovi právníci oznámili, že se odvolají. Během procesu tvrdili, že But jen prodával dvě starší nákladní lodě.

But byl dopaden v Bangkoku v roce 2008. Americkým agentům vydávajícím se za kolumbijské levicové povstalce z organizace Farc chtěl prodat 100 přenosných raket země-vzduch a 5000 pušek AK-47. Rus strávil dva roky ve vazbě v Thajsku, než byl převezen do USA, proti čemuž protestovala Moskva.

Američané Buta neodsoudili jen za pokus o prodej zbraní agentům v Thajsku, ale viní ho také z prodeje zbraní nepřátelským režimům a skupinám v Africe, Jižní Americe a na Blízkém východě, zejména v 90. letech. „Viktor But byl spoustu let nepřátelským mezinárodním obchodníkem se zbraněmi č. 1 a zbraněmi podpořil některé z nejnásilnějších konfliktů na světě,“ citovala BBC manhattanského státního zástupce Preeta Bhararu.

Americké ministerstvo financí zakázalo jakékoliv obchody s Butem v roce 2004 s odkazem na „prokázaná nařčení“, že jen na prodeji zbraní povstalcům z afghánského Tálibánu vydělal 50 miliónů dolarů.

Čtvrteční verdikt soudu odmítlo Rusko, které chce nadále usilovat o Butovo vydání. Rozsudek "není ničím podložený a je předpojatý, jasně politický," uvedlo ruské ministerstvo zahraničí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám