Hlavní obsah

Policisté z New Orleans dostali za střelbu do lidí desítky let vězení

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New Orleans

Soud v New Orleansu ve středu udělil tresty vězení pěti bývalým policistům, kteří ve zmatku po ničivém hurikánu Katrina v září 2005 stříleli po civilistech, z nichž dva zabili. Soud jim udělil tresty od 6 po 65 let. Soudce před vynesením rozsudku dvě hodiny kritizoval prokuraturu za způsob, jakým s případem nakládala.

Foto: ČTK/AP

Robert Faulcon a Robert Gisevius (vpravo)

Článek

„Když se na vás podívám, moje bolest se stává nesnesitelnou. Připravil jste o život anděla a v podstatě mi vytrhl srdce z těla,“ řekl před soudem bratr jednoho ze zabitých Ronald Madison.

Město se v důsledku hurikánu v létě 2005 ocitlo z velké části pod vodou a panovaly v něm chaos a rabování. Policisté hlídali u mostu Danziger Bridge. Bezdůvodně zabili dva muže ve věku 17 a 40 let, další čtyři osoby postřelili.

Svůj čin se následně snažili zamaskovat. Na místě nechali zbraň, aby to vypadalo, že na ně někdo útočil. Rovněž manipulovali se zprávami z vyšetřování a organizovali falešná svědectví. Policisté například obviňovali z pokusu o vraždu Madisona již jmenovaného bratra zabitého 40letého muže.

Foto: ČTK/AP

Kenneth Bowen a Anthony Villavaso (vpravo)

Kenneth Bowen, Robert Gisevius, Anthony Villavaso a Robert Faulcon stráví ve vězení nejméně 35 let. Faulcon dostal nejtvrdší trest - 65 roků. Trest pro Bowena a Giseviuse zněl 40 let, pro Villavasa 38. Arthur Kaufman, který byl pověřen vyšetřováním, jímž manipuloval, dostal šest let vězení.

Soudce plísnil vyšetřovatele

Soudce Kurt Engelhardt před vynesením rozsudku v dvouhodinové řeči podle agentury AP tvrdě kritizoval žalobce za způsob, jakým s případem nakládali. Stěžoval si zejména na shovívavé tresty pro dalších pět policistů do něj zapletených. Ti se s vyšetřovateli rozhodli spolupracovat a byly jim uděleny nižší tresty v délce tři až osm let.

„Tyto dohody spoutaly tomuto soudu ruce, jsou urážkou soudu a opakem služby veřejnosti,“ prohlásil Engelhardt.

V souvislosti se střelbou a vyšetřováním bylo obviněno celkem 20 bývalých i současných policistů. Středečním verdiktem případ nekončí, odsouzení plánují odvolání. K tomu na soud stále čeká ještě jeden policista.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám