Hlavní obsah

Musíme být také šťastní, ne jen bohatí, hlásá generální tajemník OSN

– New York
Novinky, rei

Svět potřebuje nový ekonomický model, který nebude sledovat jen množení peněz, ale také míru lidského štěstí. Na konferenci pořádané vládou Bhútánu, který už před čtyřiceti lety zavedl pojem hrubého domácího štěstí jakožto doplňku k ekonomickým ukazatelům, to prohlásil generální tajemník OSN Pan Ki-mun.

Foto: Pascal Lauener , Reuters

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun

Článek

"Hrubý domácí produkt byl dlouho měřítkem, kterým se poměřovali politici a ekonomiky. Ten ovšem nezahrnuje sociální a environmentální náklady na takzvaný pokrok," řekl Pan v pondělí před účastníky newyorského fóra nazvaného "Štěstí a blahobyt: Definování nového ekonomického paradigmatu".

"Potřebujeme nové ekonomické paradigma, který rozpoznává rovnost mezi třemi pilíři udržitelného rozvoje. Sociální, ekonomický a environmentální blahobyt jsou neoddělitelné, společně definují hrubé domácí štěstí," dodal tajemník.

Konferenci pořádala bhútánská vláda. Bhútán pojem hrubé domácí štěstí zavedl už počátkem 70. let. Valné shromáždění OSN pak loni přijalo rezoluci proklamující, že pouze finanční ukazatele "nereflektují adekvátně štěstí a blahobyt obyvatel dané země".

Bhútán má zaostalou ekonomiku. První rozhlasová stanice zde začala vysílat až v roce 1973 a první televizní licenci udělila vláda v roce 1999, upozornila americká televize NBC. Polovina obyvatel země je negramotná.

Reklama

Výběr článků

Načítám