Hlavní obsah

Střílel jako zběsilý, popsali studenti peklo v americké škole

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oakland
Aktualizováno

Korejec One Goh, který zabil v pondělí v křesťanské škole Oikos v San Francisku sedm lidí, svůj čin spáchal proto, že měl s vedením školy spory a před třemi měsíci vypadl z kursu pro ošetřovatele. Uvedla to stanice CNN. Podle svědků střílel jako zběsilý. Své řadění začal ve třídě, kde byli jeho bývalí spolužáci. Chaos přiblížili listu San Francisco Chronicle studenti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zranění po střelbě na univerzitěVideo: Reuters

 
Článek

Dawinder Kourová je mezi třemi zraněnými, byla střelena do paže. Navštěvovala stejný kurs jako One Goh. Dvacetiletý Paul Singh tlumočil, co mu jeho sestra řekla: „Chytil ženu, která zrovna plombovala, a řekl 'všichni k tabuli'.“

Singh uvedl, že jeho sestra v muži poznala člověka, kterého viděla v kurzu před třemi měsíci, než z něj vypadl. „Pak mi volala, utíkala a křičela 'postřelili mě!'“dodal.

Utíkající postřelenou frekventantku spatřila na ulici 52letá Angie Johnsonová, která se šla proběhnout. Viděla, že proti ní utíká dívka krvácející z paže, která křičela „byla jsem postřelena, byla jsem postřelena“.

Ke zranění Johnsonová uvedla: „Měla díru v paži o velikosti stříbrného dolaru (cca 2,5 cm), ze které prýštila krev.“

Foto: Reuters

Zdravotníci odvážejí jednu ze zraněných

Když s ní čekala na zdravotníky, vyděšená dívka jí řekla, že střelec byl muž z pečovatelského kurzu, který nejprve střelil zblízka jednu ženu hned vedle ní do hrudi a pak pokropil třídu kulkami. „Říkala, že vždycky vypadal bláznivě, ale nevěděli jsme, kam až to zajde.“

Foto: Beck Diefenbach, Reuters

Studenti před školou Oikos v Oaklandu

Peklo pokračuje

Sedmadvacetiletá Dechen Yangdonová, která byla v jiné třídě s dalšími osmi studenty ve chvíli, kdy zaslechla první výstřely, zamlkla dveře a zhasla světla. Popsala hrůzu ve škole: „Slyšela jsem naši recepční, křičela 'Ježíši Kriste, Ježíši Kriste, on má pistoli'. Poté jen volala 'pomoc, pomoc, pomoc'. My jsme ale byli zamčení uvnitř. Nemohli bychom jí pomoci.“

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letecké záběry místa střelby na kalifornské univerzitě OikosVideo: Reuters

Studentka dodala, že se střelec pokusil vykopnout zamčené dveře, ale nakonec jen vypálil čtyři rány a utekl. Nikdo v její třídě nebyl zraněn. Nechtěla ale otevřít, ani když přišli policisté a křičeli, ať otevře: „Nebyli jsme si jisti, jestli je to opravdu policie, nebo muž, který právě střílel do lidí," řekla. Spolu s ostatními se skrývala pod lavicí.

Foto: ČTK/AP

Zásahová jednotka policie před školou v Oaklandu

"Policisté našli několik obětí ve třídách po celé škole, byli tam lidé, kteří za sebou zamkli dveře, schovávali se za tabulí, byli vystrašení, úplně vyděšení," řekl šéf oaklandské policie Howard Jordan.

I učitel angličtiny Lucas Garcia slyšel střelbu na opačné straně budovy: „Vyhlédl jsem ze dveří a někdo mi řekl: 'Kdosi tam má pistoli'. Tak jsem evakuoval třídu.“

Zatčení před samoobsluhou

Celá škola byla evakuována. Policisté netušili, že střelec je už mimo budovu. Nasedl do Hondy Civic patřící jedné z obětí a dojel do několik kilometrů vzdálené samoobsluhy v Alamedě. Tam prohlásil, že právě zastřelil několik lidí. Policisté ho před samoobsluhou zadrželi. Vypadal unaveně a mimo. [celá zpráva]

Střelby na amerických školách

Duben 2011 - Bývalý korejský student zabil v křesťanské škole Oikos v kalifornském Oaklandu sedm lidí.

Únor 2010 - Profesorka alabamské univerzity Amy Bishopvá zahájila na schůzi fakulty střelbu. Zabila tři kolegy a tři zranila.

Únor 2008 - Absolvent Severoillinoiské univerzity Steven Kazmierczak zabil pět studentů a dalších 16 zranil. Pak se zastřelil.

Duben 2007 - Student Virginské polytechniky Seung Hui Cho zabil 32 lidí na koleji v budově školy. Pak se zastřelil.

Duben 1999 - Dva studenti zabili 12 spolužáků a učitele na střední škole v Columbine. Dalších dvacet zranili. Pak se zabili.  

1976 - 37letý Edward Charles Allaway začal střílet na Kalifornské státní universitě ve Fullertonu. Zabil sedm lidí a dva zranil.

Střelba si vyžádala sedm obětí. Jednou z nich je i 24letá Katleen Pingová. Její bratr, o tři roky mladší Kaine Ping, uvedl, že byla oddanou křesťankou, která studovala na zdravotní sestru a současně působila ve škole jako administrativní síla. Zůstal po ní čtyřletý syn. „Věřím, že byla spasena. To znamená, že je v nebi,“ řekl Ping.

Reklama

Výběr článků

Načítám