Hlavní obsah

Negramotná indiánka nedostala překladatele, ve vězení strávila sedm let

– Mexiko
Novinky, eva

V mexickém Chiapasu propustili po sedmi letech vězení ženu, která byla nespravedlivě odsouzena na 15 let za zabití svého novorozeného syna. Před soudem nebyla schopna popsat, co se stalo. Pocházela totiž z indiánské vesnice, byla negramotná a neuměla španělsky. U soudu jí nebyl poskytnut překladatel.

Foto: Profimedia.cz

Indiánská rodina z mexického státu Chiapas (ilustrační foto)

Článek

Mladá indiánka Adela Ramírezová byla ve 22 letech uvězněna za to, že v osmém měsíci těhotenství přišla o dítě. Místní soudce vynesl rozsudek, podle kterého se zbavila syna úmyslně.

Chiapaská "spravedlnost" jí dokonce během procesu vložila do úst několik jejích verzí toho, jak se celá věc udála. Adela se však po celých sedm let, které strávila za mřížemi, nemohla bránit, protože nebyl k dispozici nikdo, kdo by přeložil její indiánský jazyk do španělštiny.

Osvobozena byla teprve letos, kdy se naučila ve vězení španělsky natolik, aby dokázala vysvětlit, co se tehdy stalo. Při příchodu z práce upadla na schodech svého domu. Náraz vyvolal předčasný porod. Když Adela viděla, že dítě nedýchá a nejeví žádné známky života, omdlela. Probudila se až v nemocnici, odkud byla převezena rovnou do vězení.

Nespravedlivě odsouzených je zřejmě mnohem víc

Podle soudce, který případ řešil a ženu odsoudil, dítě začalo znova dýchat a mladá indiánka nezabránila jeho smrti. Na svobodu byla propuštěna teprve před pár týdny na rozhodnutí guvernéra Chiapasu Juana Sabiniho.

Adela se nakonec z vězení dostala, ale sám guvernér říká, že pravděpodobně existuje mnoho podobných případů nespravedlivě obviněných a odsouzených indiánských žen.

Chiapas je nejchudším mexickým státem a většinu jeho obyvatelstva tvoří potomci mayských indiánů. Obviněným, kteří nemluví španělsky, přesto není poskytována služba tlumočníka. Ačkoliv během posledních pěti let proběhly v chiapaském právním systému jisté úpravy, rasová diskriminace zůstává v regionu nadále velkým problémem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám