Hlavní obsah

Za odebrání dětí lesbické matce musí chilský stát zaplatit odškodné

Novinky, eva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Meziamerický soud pro lidská práva (IACHR) udělil trest chilskému státu za diskriminaci opačně sexuálně orientované soudkyně Karen Atalové (48). Lesbické matce tří dcer byly všechny její děti odebrány v květnu 2004.

Karen Atalová

Článek

„Stát je odpovědný za porušení práva na rovnost před zákonem,“ ustanovil rozsudek, který mezinárodní soudní dvůr přijal jednomyslně.

Otec děvčat Jaime López zažádal v lednu 2003 o svěření všech tří dcer (tehdy 5, 7, 9 let) do opatrovnictví. Důvodem bylo, že jeho žena je lesba žijící v domácnosti se svou partnerkou a toto soužití je škodlivé pro jejich děti. Rok poté, v lednu 2004, vrchní soud definitivně svěřil péči o děti jejich otci.

„Je zřejmé, že jejich výjimečné rodinné prostředí se zcela liší od toho, co znají jejich spolužačky ze školy, což může vést k odcizení a diskriminaci, která tak ovlivní jejich další osobní rozvoj,“ odůvodnil svůj verdikt chilský soud s tím, že se obává možné záměny rodičovských rolí.

O pár měsíců později Atalová, jediná chilská soudkyně, která přiznala opačnou sexuální orientaci, podala trestní oznámení na Chile k Meziamerické komisi pro lidská práva. Konečný rozsudek ve prospěch matky byl vydán teprve minulé úterý.

Dvůr nařídil chilskému státu poskytnout matce i jejím třem dcerám zdarma lékařské i psychologické vyšetření, omluvu pro Karen Atalovou a odškodnění ve výši 50 000 dolarů (zhruba 933 000 korun). K tomu má chilská vláda uhradit soudní poplatky ve výši 12 000 dolarů (asi 224 000 korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám