Hlavní obsah

Kapitán, který vyděsil pasažéry hrozbou pádu, je křesťanský fanatik. Hrozí mu 20 let

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dallas

Trest vězení v délce až 20 let hrozí 49letému pilotovi Claytonovi Osbonovi, který tento týden během letu z New Yorku do Las Vegas vyběhl z kabiny a křičel, že do letadla nastražil bombu Irán nebo Afghánistán. Byl obviněn z narušování práce posádky, uvedla ve čtvrtek AP. Pilot prý v poslední době propadal stále více křesťanské víře.

Foto: Reuters

Kapitána letu 191 společnosti JetBlues Claytona Osbona odvážejí z letadla.

Článek

Osbon, který byl zkušeným pilotem, pracoval pro společnost JetBlue 12 let.  Během letu všechny vyděsil, když začal vyzývat cestující, aby se modlili. Křičel také, že je al-Káida chce zlikvidovat. Pilota se podařilo přemoci a byl mu zapovězen vstup do kabiny, ve které se zamkl zbytek posádky. Stroj nouzově přistál na letišti v texaském Amarillu. [celá zpráva]

Soukromý vyšetřovatel Denny Kelly, který dříve pracoval jako pilot společnosti Braniff, k případu řekl: "Dělám to více než padesát let a nepamatuji si nic podobného."

Nechtěl do Las Vegas

Případ vyšetřuje FBI a její agent John Withworth zmínil další podrobnosti o jednání pilota: "První důstojník se začal velmi obávat, když Osbon řekl, že se potřebujeme přidat k víře," řekl Withworth.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Kapitán letadla na cestě do Vegas vyhrožoval cestujícímVideo: Reuters

Osbon během letu náhle začal hovořil o hříchu v Las Vegas. Nadával také letovým dispečerům, poté dokonce vypnul spojení s věží a zhasnul monitory v kabině.

"Nepoletíme do Las Vegas," řekl údajně Osbon s tím, že věci nemají smysl. Druhého pilota vyzval, aby se dal na víru.

Pilot prý začal náhle propadat  víře

Osbonovo jednání se zatím nepodařilo vysvětlit. Momentálně je vyšetřován v nemocnici. Dosud neměl psychické problémy. Jak však řekl jeho dlouholetý kamarád Bill Curley - Osbon je křesťan, jenž se stal náhle velmi zbožným. Za fanatika by ho ale prý neoznačil.

Osbon už byl obviněn. Hrozí mu až dvacet let vězení za napadení nebo zastrašování posádky, narušení jejich povinností nebo oslabení její schopnosti ovládat letadlo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám