Hlavní obsah

Gingrich už nevěří v úspěch v primárkách, ale neodstupuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký konzervativec Newt Gingrich, jemuž se nedaří uspět v republikánských primárkách, ve středu oznámil, že mění svou strategii. Neodstupuje, ale omezuje svou předvolební kampaň, na kterou mu docházejí peníze. Přesto se nevzdává, ačkoli už nemůže získat dost hlasů před srpnovým nominačním kongresem. Myslí si však, že nikdo jich nebude míst dost a rozhodne se až na kongresu.

Foto: Marvin Gentry, Reuters

Newt Gingrich v alabamském Birminghamu

Článek

Gingrich vyhrál jen primárky v Jižní Karolíně a v Georgii, zatímco nejúspěšnější Mitt Romney 21 a získal 568 hlasů delegátů. Další konzervativec Rick Santorum uspěl v jedenácti a má 273 hlasy. Gingrich má podporu jen 136 volitelů.[celá zpráva]

Přestože ho konzervativci vyzývají, aby odstoupil, a posílil tak pozice Santoruma, Gingrich to neučinil. Je přesvědčen, že primárky nebudou mít vítěze a rozhodne se až na sjezdu. Spoléhá, že tam může uspět, protože má za sebou dlouhou politickou kariéru. Myslí si, že ze všech republikánských kandidátů, by právě on měl největší šanci proti stávajícímu prezidentovi Baracku Obamovi.

„Dokud nebude mít Mitt Romney 1144 hlasů, budu (pokračování) dlužit lidem, kteří mě podpořili v posledním roce, abych reprezentoval jejich pohled a jejich hodnoty,“ řekl Gingrich, proč v klání zůstává.

Šest z deseti republikánských voličů a voličů, kteří nejsou spojeni s žádnou stranou, však říká, že by Gingrich měl odejít. Pokud by odstoupil, většina by dala hlasy Santorumovi. Pokud by Gingrich odstoupil, Romney by měl podporu 45 procent republikánů a Santorum třiceti.

 Gingrich má navíc finanční problémy.

Gingrich v únoru získal na kampaň 2,6 miliónu dolarů, ale utratil 2,9. K 1. březnu měl hotovost na kampaň ve výši 1,5 a úvěr 1,6 miliónu.

Reklama

Výběr článků

Načítám