Hlavní obsah

Řízené vypalování přerostlo v Coloradu v mohutný požár

Denver

Lesní požár, který sežehl v Coloradu okolo 40 kilometrů čtverečních porostu, si vyžádal podle úterní zprávy agentury AP jednu oběť. Červený kohout také sežehl nejméně pět domů v horách jihovýchodně od Denveru. Požár vnikl při nezvládnutém vypalování porostu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kvůli lesním požárům v Coloradu evakuovali 900 domůVideo: Reuters

 
Článek

Požár, který byl zjištěn v pondělí v poledne, se rychle šířil, protože panuje sucho a fouká silný vítr. Zatím se ho nepodařilo zastavit.

„Jsme zahnáni do obrany, chráníme jen stavby,“ uvedla mluvčí kanceláře šerifa z okresu Jefferson Jacki Kelleyová a dodala: „Zatím nejsme schopni s ohněm bojovat.“

Foto: ČTK/AP

Dým z požáru porostu v Coloradu

Potvrdila, že shořelo pět domů, ale uvedla, že jich zřejmě je více, možná i přes deset. Situaci se ani nedaří monitorovat. Oheň se šíří velmi rychle, což poznal i zástupce šerifa, který jel varovat obyvatele, ale uvázl s autem v hustém dýmu.

Podle Kelleyové zřejmě požár propukl při řízeném vypalování porostu, které se provádělo minulý týdne. To má zabránit vzniku větších požárů. Místo toho jeden způsobilo.

Úřady nařídily obyvatelům opustit 900 stavení. Byla zřízena dvě evakuační centra v místních středních školách. Červený kříž poskytl deky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám