Hlavní obsah

Špičkového amerického vědce poslal soud za špionáž na 13 let za mříže

Washington

Někdejšího špičkového amerického vědce pracujícího pro vládu ve středu poslal washingtonský soud na 13 let do vězení za pokus o špionáž pro Izrael. Podle agentury AP se Stewart Nozette snažil prodat židovskému státu přísně tajné informace o amerických obranných systémech.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Čtyřiapadesátiletý Nozette se u soudu k činu přiznal. "Přijímám plnou odpovědnost," řekl. "Musím zaplatit za fatální chybu ve svém úsudku," dodal.

Vědce v roce 2009 kvůli jeho podezřelým aktivitám sledoval americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI). Zatčen byl v říjnu 2009, když nabídl agentovi FBI, kterého považoval za pracovníka izraelské tajné služby Mossad, tajné informace o americkém systému včasného varování, o připravených metodách reakce na rozsáhlý útok proti USA či o amerických satelitech. Výměnou požadoval peníze a izraelský pas.

Nozette se v minulosti podílel na vývoji amerických obranných systémů, mimo jiné i na vývoji protiraketového štítu z doby vlády prezidentů Ronalda Reagana a George Bushe staršího. Později působil i v americkém Národním úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA), kde pomáhal vytvořit technologii, jež prokázala přítomnost vody na Měsíci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám