Hlavní obsah

Vězňů týraných v Abú Ghraíbu nelituji, řekla dozorkyně

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fort Ashby

Lynndie Englandová, bývalá příslušnice americké armády dohlížející na vězně v irácké věznici Abú Ghraíb, nelituje týrání Iráčanů. Devětadvacetiletá Englandová strávila za podíl na praktikách, které v roce 2004 pobouřily celý svět, rok a půl ve vězení. Serveru The Daily řekla, že jí ale nedají spát zmařené americké životy v důsledku zveřejnění fotografií z věznice.

Foto: Profimedia.cz

Lynndie Englandová

Článek

„Nebyli nevinní. Snažili se nás zabít a vy chcete, abych se jim omlouvala? To je jako říct promiňte nepříteli. Dopadli ještě dobře,“ prohlásila v domovském městě Fort Ashby v západní Virginii na adresu týraných vězňů Englandová.

„Myslím na to pořád,“ dodala s tím, že nepřímo může za úmrtí amerických vojáků zabitých v důsledku msty za ponižování vězňů v Abú Ghraíbu. „Přišli jsme o lidi kvůli tomu, že jsem byla na fotografii,“ řekla.

Snímek, na němž usmívající se Englandová s palci nahoru pózuje před pyramidou donaha svlečených iráckých vězňů, obletěla rok po americké invazi do Iráku celý svět a zasadila vážnou ránu renomé armády a vlády USA. Na dalším snímku Englandová vedla vězně na obojku. Spolu s ní bylo souzeno dalších deset vojáků.

Věznice později prošla přestavbou a byla přejmenována na Bagdádskou ústřední věznici.

Englandová v rozhovoru pro britský list Guardian před třemi lety uvedla, že po příchodu do Iráku si s tamními obyvateli rozuměla. Pak byla odeslána do Abú Ghraíbu, kde s vězni zacházeli tvrdě, aniž by se o tom mluvilo. Z toho prý vyvodila, že dozorci jednají na rozkaz.

Nevzali ji ani u McDonald’s

Americký vojenský soud ji poslal v roce 2005 do vězení, kde strávila 521 dní. Nyní žije Englandová se svými rodiči na venkově bez valných šancí, že ji někdo zaměstná, poznamenal The Daily s tím, že žádost o zaměstnání jí zamítly i restaurace Burger King a McDonald’s.

Bývalá vojačka vychovává sedmiletého syna, kterého má s někdejším šéfem dozorců v Abú Ghraíbu Charlesem Granerem, jenž o dítě nemá zájem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám