Hlavní obsah

Castro věděl o chystané vraždě Kennedyho, tvrdí kniha

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Bývalý kubánský prezident Fidel Castro věděl o chystané vraždě někdejší hlavy Spojených států Johna Fitzgeralda Kennedyho. S odkazem na výpověď tehdejšího agenta kubánské zpravodajské služby to ve své nové knize napsal penzionovaný pracovník CIA, informoval v pondělí list Daily Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý americký prezident John Fitzgerald Kennedy

Článek

Castrův zpravodajec Florentino Aspillaga dostal podle Briana Latella tři hodiny před zastřelením prezidenta USA 22. listopadu 1963 pokyn „zaznamenat každou podrobnost z Texasu“, kde byl Kennedy zabit. Aspillagovým úkolem přitom jindy bylo odposlouchávat komunikaci agentů CIA.

Čtyřiadvacet let od zabití Kennedyho Aspillaga z Havany uprchl do USA a stal se spolupracovníkem CIA. Americká služba ale podle Latella jeho výpověď tajila.

Foto: Profimedia.cz

Fidel Castro

„Castro o tom věděl. Věděli, že Kennedy bude zabit,“ napsal nynější výzkumník Střediska pro studium Kuby a kubánsko-amerických vztahů při univerzitě v Miami Latell v knize Castrova tajemství: CIA a kubánská zpravodajská mašinérie. „Netvrdím, že Fidel Castro nařídil atentát a neříkám ani, že jím byl Lee Harvey Oswald (odsouzený za vraždu) řízen. Možná byl, ale netvrdím to, k tomu jsem nebyl schopen nalézt důkazy,“ uvedl Latell.

Oswald se podle jeho tvrzení na ambasádě v Mexiku marně snažil získat víza na Kubu. Když neuspěl, slíbil, že zastřelí Kennedyho, aby dokázal, že je skutečný revolucionář. „Fidel o Oswaldových záměrech věděl a neudělal nic, aby mu je překazil,“ tvrdí Latell s tím, že Castrovi hrála Kennedyho smrt do karet, protože americký prezident usiloval o jeho svržení.

Foto: Profimedia.cz

Lee Harvey Oswald

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám