Hlavní obsah

Romney vyhrál další primárky republikánů

Washington

Bývalý massachusettský guvernér Mitt Romney v neděli vyhrál prezidentské primárky amerických republikánů v Portoriku. Porazil podle agentury AP jasně svého hlavního soupeře Ricka Santoruma a získal všech zdejších 20 delegátů pro srpnový nominační sjezd strany.

Foto: Jim Young , Reuters

Mitt Romney

Článek

Příští střet zájemců o republikánskou kandidátku v listopadových prezidentských volbách se uskuteční v úterý ve státě Illinois. Romney a Santorum zde podle průzkumů mají vyrovnané šance, dodala AP.

Portoriko (španělsky Puerto Rico - bohatý přístav) je přidružený ostrovní stát Spojených států. Leží v Karibském moři mezi ostrovy Hispaniola a antilským souostrovím. Má asi 4 milióny obyvatel.

V dosavadním průběhu republikánských primárek získal zatím nejvíc delegátů Romney. Shromáždil jich kolem 520, do potřebné většiny 1144 delegátů celostátního nominačního sjezdu mu ale stále hodně zbývá. Santorum má zatím asi 253 delegátů, bývalý předseda Sněmovny reprezentantů Newt Gingrich 136 a kongresman Ron Paul 50.

Pravidla primárek
Pravidla primárek určují strany a částečně i zákony jednotlivých 50 států USA. Nejčastěji mají formu klasických voleb pro registrované členy dané strany. Někde se k jedné z nich mohou připojit i nečlenové. Voliči strany ve volebních okrscích vybírají delegáty okresních kol a ti pak celostátní delegáty.
Jelikož se preference zpravidla nemění, je již první kolo považováno za směrodatný výsledek.
Někde se ale místo primárek konají volební shromáždění. Demokratické caucusy jsou zábavné tím, že přívrženci kandidátů se shromáždí ve vymezených místech, odkud mají 30 minut na to, aby přesvědčili ty druhé, že právě jejich favorit je ten pravý.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám