Hlavní obsah

Obama si dobíral Camerona kvůli podpálení Bílého domu

Washington

Americký prezident Barack Obama si ve středu dobíral britského premiéra Davida Camerona kvůli zhruba 200 let starému podpálení Bílého domu. Incident, při němž v roce 1814 zcela shořel vnitřek a ohořel vnějšek sídla amerických prezidentů, mu připomenul během slavnostního uvítání před jejich schůzkou v Bílém domě.

Foto: Larry Downing, Reuters

David Cameron (vlevo) a Barack Obama v Bílém domě

Článek

"Uplynulo už skoro 200 let od okamžiku, kdy Britové přišli do Bílého domu za poněkud jiných okolností. A zanechali tu silný dojem. Opravdu to tu rozsvítili. Ale vyrovnali jsme se s tím," řekl americký prezident. Jak připomenul týdeník Politico, navázal tak na úterní poznámku svého mluvčího Jaye Carneyho, podle něhož Spojené státy už Britům útok téměř odpustily.

Cameron odpověděl Obamovi ve stejném duchu. "Při pomyšlení, že se to tu moji předci před 200 lety pokusili spálit, jsem trochu v rozpacích," řekl. "Tentokrát si to tu ale o něco lépe bráníte," dodal.

Sídlo amerických prezidentů vypálily spolu s mnoha dalšími veřejnými budovami ve Washingtonu britské síly pod vedením generála Roberta Rosse. Občas se má za to, že budova díky požáru získala své jméno, protože vnější zdi při opravě získaly bílý nátěr. První zmínka o "bílém domu" ale pochází už z roku 1811.

Foto: ČTK/AP

Obama si s Cameronem na basketbale v Daytonu dal i párek v rohlíku.

Cameron je na dvoudenní návštěvě USA. Obama ho mimo jiné vzal na palubě prezidentského letadla Air Force One do Daytonu. V místní aréně přihlíželi z míst blízko palubovky na utkání v basketbalu, který je Obamovým oblíbeným sportem. Cameron se dal slyšet, že mu Obama musel vysvětlit pravidla. On mu na oplátku slíbil instruktáž o pravidlech kriketu.

Reklama

Výběr článků

Načítám