Hlavní obsah

Romney na jihu USA neuspěl, dvoje primárky vyhrál Santorum

• Aktualizováno

Konzervativní Rick Santorum vyhrál úterní republikánské primárky v Alabamě i Mississippi. Mitt Romney, který má zatím nejvíce hlasů volitelů, propadl a skončil třetí. Druhý byl další konzervativní republikán Newt Gingrich, který ztrácí naději na nominaci a je pod tlakem, aby z kampaně odstoupil. Romney vyhrál na Havaji.

Foto: Mike Stone, Reuters

Rick Santorum na předvolebním shromáždění v louisianském Lafayette

Článek

Bývalý šéf Sněmovny reprezentantů Newt Gingrich doufal, že by na konzervativním jihu mohl uspět, průzkumy nasvědčovaly, že svede tvrdý souboj s Romneyem, ale nakonec vyhrál Rick Santorum. Voliči si zřejmě uvědomili, že má větší šance porazit miliardáře Romneyho, kterému nepomohly ani další milióny utracené v kampani.

Úspěch konzervativců

"Znovu jsme to dokázali," řekl po vítězství v Alabamě v louisianském Lafayette Santorum, který stále více potvrzuje roli konzervativní alternativy vůči Romneymu. V Alabamě dostal Santorum 35 procent hlasů a Gingrich i Romney po 29. V Mississippi získal Santorum třetinu hlasů, Gingrich 31 procent a Romney 30.

Foto: ČTK/AP

Rick Santorum na předvolebním shromáždění v louisianském Lafayette

Gingrich Santorumovi poblahopřál. „Faktem je, že v obou státech získali konzervativní kandidáti kolem sedmdesáti procent hlasů. Jestliže vedete a končíte třetí, tak už moc nevedete,“ pustil se do Romneyho, který na jihu propadl. Gingrich však zatím však odstoupit nehodlá, i když se mu nedaří. Spoléhá na to, že primárky nerozhodnou a na kongresu republikánů vyberou jeho jako muže s největší šancí porazit stávajícího prezidenta Baracka Obamu.

Foto: Marvin Gentry, Reuters

Newt Gingrich v alabamském Birminghamu

I Santorum se pustil do Romneyho. Zmínil, že všichni mluví o počtu delegátů a že vítězství Romneyho je nevyhnutelné. Výsledek na jihu podle něj ukázal, že nejde o kandidáta, jehož zvolení je nevyhnutelné.

Výsledky primárekAlabamaMississippiHavaj
procent hlasůkandidátiprocent hlasůkandidátiprocent hlasůkandidáti
Santorum3518331325
Gingrich299311211
Romney2993012455
Paul504018

Romney vede v delegátech a vyhrál na Havaji

Mitt Romney má však stále náskok v delegátech, získal jich 494 a Santorum 234. Santorum tedy příliš jeho náskok nestáhl, což je dáno tím, že delegáti se přidělují poměrně podle počtu získaných hlasů. V Mississippi jich získal Santorum 13 a Romney s Gingrichem po dvanácti. Romney navíc uspěl na souostroví Americká Samoa, kde si připsal devět volitelů. Delegáti na Havaji nejsou plně rozděleni.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

S přehledem vyhrál i na Havaji, kde ho podpořilo 45 procent hlasujících, čtvrtina jich byla pro Santoruma.

Ani kdyby Gingrich odstoupil, neměl by Santorum více delegátů než Romney, uvedla CNN.

Foto: Sarah Conard , Reuters

Mitt Romney

Poměrné přidělování delegátů pomáhá Gingrichovi zůstat v boji. "Odejdeme z Alabamy a Mississippi s výrazným počtem kandidátů," řekl po skončení primárek. Ještě minulý týden přitom jeho poradci dávali najevo, že bez vítězství v alespoň jednom z těchto států budou Gingrichovy vyhlídky na pokračování v republikánském souboji pochmurné.

Romney vyhrál 18 primárek, Santorum devět a Gingrich troje.

Počty delegátů
Romney489
Santorum234
Gingrich139
Paul66

Poslední ze čtveřice republikánských kandidátů, kongresman Ron Paul, podle očekávání u jižanských voličů propadl, ale neuspěl ani na Havaji.

Investice do kampaně nelze omezit

Specifikem letošní kampaně je vliv takzvaných politických akčních supervýborů, které těží z předloňského rozhodnutí amerického nejvyššího soudu, podle nějž nelze omezovat výši darů určených na podporu či kritiku jednotlivých kandidátů. Každý z kandidátů se díky tomuto rozsudku těší podpoře miliardářů, která jim umožňuje pokračovat v kampani i v situaci, kdy by za normálních okolností již dávno odstoupili.

Obliba Obamy vzrostla

Poprvé od loňského července stoupl počet Američanů, kteří oceňují práci prezidenta Baracka Obamy. Vyplývá to z nového průzkumu prováděného agenturou Reuters ve spolupráci se společností Ipsos. Spokojenost s Obamou nyní vyslovilo 50 procent dotázaných. Průzkum mínění se uskutečnil minulý týden a Obama získal dva procentní body navíc oproti minulému měsíci. Naopak počet nespokojených klesl ze 49 na 48 procent.

Na pozitivnějším postoji k Obamovi má mimo jiné zásluhu i vznik 227 000 pracovních míst v únoru.

Jiné nedávné průzkumy ukazovaly pokles Obamovy obliby, především kvůli růstu cen benzínu i jiných pohonných hmot.

Reklama

Výběr článků

Načítám