Hlavní obsah

Guatemalský voják dostal za masakr vesničanů 6060 let vězení

Guatemala

Guatemalský soud poslal v pondělí na 6060 let do vězení někdejšího člena elitních vojenských jednotek za podíl na masakru ve vesnici Dos Erres, kde bylo v roce 1982 zabito 201 vesničanů včetně žen a dětí. Dnes o tom informovala agentura AP.

Foto: ČTK/AP

Odsouzený Pedro Pimentel Ríos

Článek

Pedro Pimentel Ríos je v pořadí pátým vojákem, který byl k takto vysokému trestu odsouzen. Délka odnětí svobody je symbolická - za každého zavražděného 30 let plus dalších 30 let za každého za zločiny proti lidskosti a bezpečnosti státu. Odpykat si ale podle zákona mohou nanejvýš 50 let.

Dnes 54letý Ríos byl příslušníkem elitní armádní jednotky Kaibil, která 7. prosince 1982 za rozbřesku obklíčila vesnici Dos Erres. Obvinila její obyvatele z podpory levicové guerilly a hledala údajně zbraně ukradené z armádního skladu. Vojáci mučili, znásilňovali a vraždili vesničany, vesnici pak vypálili. Jen v obecní studni se později našly desítky těl.

Stovky dalších obyvatel okolních obcí byly vyhnány a jejich domy zničeny. Armáda tak postupovala taktikou "spálené země", v níž by partyzáni nemohli najít žádnou podporu.

Masakr v Dos Erres byl součástí občanské války v Guatemale, která trvala od roku 1960 do 1996. Oběťmi byli převážně mayští indiáni, celkem za 36 let trvání války zahynulo přes 200 000 lidí a z mapy byly vymazány celé vesnice.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám