Hlavní obsah

Santorum vyhrál primárky v Kansasu, Romney v Tichomoří

Aktualizováno

Republikánský uchazeč o post prezidenta Spojených států Rick Santorum vyhrál v primárkách v Kansasu, kde získal přes 50 procent hlasů. Informovala o tom agentura Reuters. Další z republikánských favoritů Mitt Romney získal podporu delegátů na Guamu a v Severních Marianech, v obou tichomořských teritoriích USA získal dohromady všech 18 delegátů.

Foto: Al Goldis , Reuters

Rick Santorum

Článek

Romney v Kansasu, kde je v sázce 40 delegátů, neuspořádal žádnou volební kampaň. Cestu do tohoto amerického státu zrušil také Romneyho rival Newt Gingrich, aby se mohl soustředit na nadcházející úterní primárky v Alabamě a Mississippi.

Romney si v sobotu připsal úspěch ve Wyomingu, kde prozatím získal pět z dvanácti delegátů, Santorum dva, Ron Paul jednoho a jeden hlas zůstal nevyhrazen. Z 12 wyomingských delegátských hlasů zbývá určit ještě tři, výsledky se očekávají ještě  v noci.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Vícedenní volební shromáždění, které skončilo ve Wyomingu, je ale jen orientační a nezávazné, takže zvolení delegáti pro republikánský nominační sjezd se výsledkem nemusejí řídit.

Republikánský uchazeč na post prezidenta Spojených států Mitt Romney zvítězil v sobotních primárkách na Panenských ostrovech. V noci na neděli o tom informoval portál bostonherald.com. V sobotu Romney vyhrál i na tichomořském území USA Guahanu, v Severních Marianách a ve státě Wyoming.

Obyvatelé tichomořských teritorií Guam a Marian se sice těší z amerického občanství, ale nemohou se účastnit prezidentských voleb. Volit nicméně mohou delegáty na nominační sjezd, ze kterého pak vzejde republikánský kandidát na úřad hlavy státu. Romneymu se podařilo získat podporu devíti delegátů z Guamu, kde pro něj hlasovali všichni, a devíti z Marian, kde ho podpořilo 87 procent hlasujících.

Za republikány se o nominaci ucházejí vedle Romneyho a Santoruma také Newt Gingrich a Ron Paul. Pro prezidentskou nominaci je třeba získat hlasy nejméně 1144 delegátů.

Reklama

Výběr článků

Načítám