Hlavní obsah

USA ohrožuje kvůli teplé zimě extrémní množství tornád

Spojené státy budou letos opět čelit nadprůměrnému počtu tornád. Ve své dlouhodobé předpovědi to uvedla meteorologická služba Accuweather. Podle ní nyní panují podmínky, které přispívají ke vzniku bouří, na jejichž okrajích tornáda vznikají. Předpověď byla uvedena týden poté, co tornáda v USA zabila 40 osob.

BEZ KOMENTÁŘE: Tornádo v Indianě ze začátku března 2012

 
Článek

Podobně jako loni bude letos počet tornád nadprůměrný, protože podle Accuweather nezvykle teplá zima způsobila, že voda v Mexickém zálivu je nadprůměrně teplá. V důsledku toho se nad střední částí USA vytvořila masa teplého a vlhkého vzduchu. Ten se bude podle meteorologů srážet s chladným vzduchem nad Kanadou, což vytvoří podmínky pro vznik bouří.

Accuweather připomíná, že v průměru se ročně nad Spojenými státy vytvoří kolem 1300 tornád, loni jich ale bylo na 1700.

Loni způsobila tornáda v USA jedny z největších škod v historii. O život při jejich řádění přišlo 550 lidí. Nejhorší dopady měla větrná smršť, která srovnala se zemí velkou část města Joplin ve státu Missouri a zabila 158 jeho obyvatel. [celá zpráva]

Tornáda z minulého týdne

Tornáda, která se minulý pátek přehnala nad jihem a středozápadem USA, si vyžádala nakonec 40 obětí, uvedla DPA. Ve státech Indiana, Kentucky, Ohio a Alabama byly také zraněny desítky lidí, když tornáda převracela auta a vytrhávala stromy či bořila domy.

Foto: ČTK/AP

Spoušť po tornádu v Harrisburgu

V Indianě, kde zemřelo celkem 14 lidí, bylo městečko Marysville srovnáno se zemí a nedaleké Henryville utrpělo mimořádné škody. [celá zpráva]

V Kentucky zemřelo 21 osob. Tři osoby zemřely v Ohiu a po jedné v Alabamě a Georgii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám