Hlavní obsah

Američtí hinduisté jsou znepokojeni životními podmínkami Romů v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf Světové hinduistické společnosti se sídlem v USA Rajan Zed ve čtvrtek opětovně vyjádřil pohoršení nad životní situací a bezpečností Romů v Česku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zed odkazuje dle všeho na poslední expertní zprávu pro české ministerstvo vnitra zmiňující se o posilování neonacistického hnutí v zemi a z toho vyvozených možných útocích proti Romům v budoucnu. Zed vyjádřil názor, že by "česká vláda měla tuto zprávu brát vážně a zajistit bezpečnost romské populaci, která čelí podmínkám podobným apartheidu".

"Česká republika potřebuje lepší ochranný systém pro Romy," dodal Zed. Pokud ale Praha nebude schopná či ochotná bezpečnost Romů zajistit, pak by "měla naléhavě zasáhnout Evropská unie".

Stát nemá zájem, míní Zed

Zed připomněl, že Romové se v Česku už stali obětí násilných útoků včetně házení zápalných lahví a bití, ale také perzekuce, rasismu, zastrašování, všeobecné a hlavně pracovní diskriminace, segregace na školách, předsudků a stereotypního vnímání. Jako příklady uvedl také násilnou sterilizaci žen či odmítání obsloužení v restauracích, obchodech a diskotékách. Podle Zeda obce Romy nepodporují a stát nemá zájem nebo není schopen je chránit.

Zed rovněž vyjádřil přání, aby se za Romy postavili náboženští představitelé a skupiny, zejména římskokatolická církev, vzhledem k tomu, že jejich učení vybízí k ochraně utiskovaných a zbídačených. Podle Zeda by měly církve usilovat o spravedlnost pro ty, které "Bůh miluje, ale svět přehlíží".

Zed žádal stažení čítanek

Zed už loni v listopadu požadoval, aby Česko okamžitě ze svých základních škol stáhlo čítanku pro druhé třídy kvůli tomu, že obsahuje protiromské texty. Nahradit by se podle něj měly i některé pomůcky z projektu Duhová škola, které prý hraničí s rasismem.

Stažení učebnice i dalších kontroverzních pomůcek požadovala v listopadu také zmocněnkyně české vlády pro lidská práva Monika Šimůnková.

Zed zkritizoval i situaci Romů v dalších evropských zemích, zejména v Maďarsku a Bulharsku. Vyzval přitom "Evropu", aby si z Romů nedělala "obětní beránky" za vlastní neduhy.

Světová hinduistická společnost, která vznikla ve Spojených státech, si podle svých internetových stránek klade za cíl šířit porozumění hinduismu a také prohlubování dialogu mezi náboženstvími. Zabývá se také lidskými právy a právy menšin, včetně práv Romů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám