Hlavní obsah

Romney vyhrál primárky v šesti státech, Santorum jen ve třech

Aktualizováno

Bývalý massachusettský guvernér a multimilionář Mitt Romney vyhrál šest z deseti úterních primárek, uvedl list Washington Post s odvoláním na výsledky z Aljašky. Exsenátor Rick Santorum uspěl ve třech státech unie, Newt Gingrich získal jediné vítězství.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Mitt Romney během volebního superúterý v Bostonu

Článek

Romney vyhrál ve Virginii, Vermontu, Idahu a domovském Massachusetts, kde byl do roku 2007 jedno období guvernérem. Hlavně ale těsně vyhrál nad Santorumem v Ohiu, kde se bojovalo o nejvíce hlasů volitelů.

Romneymu v Ohiu pomohly hlasy obyvatel z velkých měst. Nakonec zúročil enormní množství peněz, které v tomto státu utratil za propagaci.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Bývalý pensylvánský senátor a ultrakonzervativní Santorum si připsal vítězství v Tennessee, Oklahomě a Severní Dakotě. V Ohiu těsně prohrál, i když zpočátku vedl.

Santorum se navíc nedokázal v některých okrscích v Ohiu zapsat, špatně vyplnil dokumenty. Nezapsal se ani v celé Virginii. Nyní se soustředí na kampaň v Kansasu, kde se konají primárky v sobotu.

Foto: Jessica Rinaldi , Reuters

Mitt Romney během volebního superúterý v Bostonu

Ohio, stát na středozápadě USA se díky pestrému složení voličů považuje za malý obraz celé země. Republikánští kandidáti tu navíc prokazují svou schopnost oslovit početnou skupinu dělníků.

Santorum podle předpokladů uspěl na katolickém jihu, kde lidé méně důvěřují mormonovi Romneymu, který není tvrdým odpůrcem sňatků homosexuálů, potratů a výzkumu kmenových buněk. Vůbec se v oblasti ale neprosadil Gingrich, který spoléhal, že na jihu má hodně zastánců a může zvrátit situaci.

Romneyovi se nedaří oslovit konzervativní křídlo republikánů, ale to je větší problém v primárkách než přímo v prezidentských volbách, uvedla CNN v komentáři.

Foto: Al Goldis , Reuters

Rick Santorum

Gingrich ztrácí šanci

Gingrich vyhrál ve své domovské Georgii, na další úspěch zřejmě ale nedosáhne a po superúterý, jak se nazýval den, kdy se konají primárky v deseti státech USA, už nebude mít šanci na nominaci. Ron Paul zatím nezvítězil v jediném státě, nevyhrál ani ve Virginii, kde měl za soupeře jen Romneyho.

Romney podle listu Washington Post vyhrál i v posledním souboji na Aljašce, kde porazil Santoruma o čtyři procentní body. Na Aljašce podpořila bývalá guvernérka Sarah Palinová Newta Gingriche. Podle ní nejlépe reprezentuje ideje obyvatel Aljašky.

Kolik procent hlasů získali jednotliví kandidáti
státRomneySantorumGingrichPaul
Aljaška33291424
Georgia2620476
Idaho759142
Massachusetts7212105
Ohio3837159
Oklahoma28342710
Severní Dakota2440172
Tennessee2837249
Vermont4023025
Virginie60--40

V delegátech má Romney náskok

Klíčové pro úspěch ale není vyhrát v co největším počtu států, ale získat podporu co nejvíce delegátů na srpnový sjezd. Romney jich zatím má 404 a Rick Santorum 165, Newt Gingrich jich získal 106 a Ron Paul 66. I kdyby Santoruma podpořil Gingrich, není zatím schopen předstihnout Romneyho.

V úterý jich získal Romney 41 v Massachusetts, 43 ve Virginii, 32 v Idahu, 26 v Ohiu a po osmi ve Vermontu a na Aljašce. Delegáty získal ale i ve státech, kde byl poražen - po dvanácti v Oklahomě a Tennessee a sedm v Severní Dakotě a deset v Georgii.

Santorum získal 11 delegátů v Severní Dakotě, 14 v Oklahomě a 25 v Tennessee. V Ohiu jich dostal 19.

Reklama

Výběr článků

Načítám