Hlavní obsah

Coloradská univerzita nesmí studentům zakazovat nosit zbraně

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Denver

Nejvyšší soud amerického státu Colorado v pondělí zrušil zákaz nošení zbraní na půdě Coloradské univerzity. Vedení univerzity podle soudu překročilo své pravomoci, když zákaz zavedlo. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Coloradská univerzita musí dodržovat státní zákon a ne ho ignorovat," prohlásil James Manley za žalující stranu.

Soud mu dal za pravdu, když upozornil, že nařízení univerzity jsou podřazená zákonům, a konkrétně zákonu o skrytém nošení zbraní. To je v Coloradu povolené a univerzitní funkcionáři ho nemohli zakazovat, neboť ani státní univerzita nemá ze zákona výjimku.

„Jsme verdiktem zklamáni. Univerzita věří, že má zákonnou autoritu k tomu, aby zajistila bezpečnost svých studentů, fakulty, zaměstnanců a návštěvníků,“ prohlásil mluvčí ústavu Ken McConnellogue.

Nejvyšší soud rozhodoval kvůli zákazu vydanému univerzitou vůči třem studentům, kteří v prostorách Coloradské univerzity nosili zbraně. Studenti proto podali v roce 2008 žalobu. Nejprve prohráli, ale v odvolacím řízení jim dal soud za pravdu. Proti tomu se univerzita odvolala a nyní definitivně prohrála.

Zákaz nošení zbraní ve školských kampusech platí pouze v 22 amerických státech z celkem 50. Utah je přitom jediným, kde je výslovně zakázáno nosit zbraně na všech jeho veřejných středních a vysokých školách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám