Hlavní obsah

Za spuštění laviny na WikiLeaks je voják obviněn i z napomáhání nepříteli

Fort Meade

Celkem 22 bodů má obvinění amerického vojína Bradleyho Manninga, který poslal statisíce tajných zpráv administrativy USA zakladateli serveru WikiLeaks, který je pak začal zveřejňovat. Manning si ve čtvrtek tato obvinění vyslechl a soudce zatím pouze zajímalo, zda bodům obžaloby rozumí. Obhájci se podle agentury DPA zřejmě budou snažit získat čas a uzavřít dohodu, aby se vyhnuli vojenskému soudu.

Foto: Profimedia.cz

Bradley Manning

Článek

Manningovi hrozí doživotní vězení, přestože se spekulovalo, že by vojenští prokurátoři mohli za vážná obvinění, zahrnující i napomáhání nepříteli, požadovat trest smrti. Mezi další zločiny patří zveřejnění tajných informací, krádež a zneužití počítačové techniky.

Manning se během nasazení v Iráku zkontaktoval s Julianem Assangem, zakladatelem serveru WikiLeaks, který zveřejňoval různá státní tajemství. Poslal mu statisíce digitalizovaných depeší amerických diplomatů a velitelů, které se staly zdrojem řady afér, protože bez servítků odkryly mínění či smýšlení administrativy USA o partnerech ve světě.

"Toto jsou možná jedny z nejvýznamnějších dokumentů naší doby, které odstraňují tajnosti zahalující konflikt a odhalují pravou podstatu asymetrického vedení války ve 21. století. Přeji pěkný den," napsal údajně Manning o diplomatických a vojenských materiálech v e-mailu adresovaném Assangeovi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám