Hlavní obsah

Lijáky vyplavily v Chile miny, některé skončily až na dálnici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Santiago de Chile

Mohutné lijáky v Chile, které vyvolaly rozsáhlé záplavy, způsobily při hranicích s Peru vyplavení nášlapných a protitankových min. Některé z nich se podle agentury AP ocitly až na panamerické dálnici. V sousedním Peru voda zničila tisíce obydlí i úrodu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Odstraňování vyplavených min z Panamerické dálniceVideo: Reuters

 
Článek

K likvidaci min byli povoláni armádní pyrotechnici, kteří je odpálili. Přerušena kvůli tomu byla doprava nejen na klíčové dálnici, ale také na blízké železniční trati. Každý den využívá zdejší úsek silnice na 20 000 lidí.

Úřady ale nevylučují, že se na komunikacích mohou objevit další miny. Situaci důkladně sledují, aby mohly včas zasáhnout a další munici okamžitě likvidovat. Dočasně také byly uzavřeny hraniční přechody.

Rybáři se zatím nesmějí vydávat do vod nedalekého oceánu, kde po případných dalších minách pátrají vojáci společně s policisty.

Vyplavená munice je jen zlomkem z tisíců min, které byly nakladeny v oblasti v 70. letech minulého století za vojenské vlády Augusta Pinocheta v době napjatých vztahů Chile s Peru.

V sousedním Peru vodní živel zničil na 4500 obydlí a 99 hektarů úrody v pásu od pouštního pobřeží až po amazonskou nížinu.

Podle meteorologů může být letošní léto pro Peru jedno z nejdeštivějších.

Reklama

Výběr článků

Načítám