Hlavní obsah

Při masakru v mexické věznici zemřelo 44 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mexico City

Skupina 30 vězňů uprchla na severu Mexika, když využila chaosu, který v jejich věznici propukl při nedělních násilnostech. Nepokoje, při kterých se do sebe pustili věznění příslušníci dvou drogových gangů, si vyžádaly 44 mrtvých. O útěku trestanců podle agentury AFP informoval v pondělí Rodrigo Medina, guvernér státu Nuevo León, kde se vězeňský areál nachází.

Foto: Daniel Becerril, Reuters

Dítě před věznicí Apodaca, kde příbuzní čekali na informace o svých vězněných příbuzných

Článek

Mezi těmi, kdo uprchli, je 25 odsouzených pachatelů závažných trestných činů. Jde o příslušníky známého drogového kartelu Zetas, který je v oblasti považován za jeden z nejbrutálnějších. Guvernér vypsal odměnu až deset miliónů peset (skoro 15 miliónů korun) za poskytnutí informací o tom, kde uprchlíci mohou být.

Podle Mediny je pravděpodobné, že vězňům v útěku pomohli někteří zaměstnanci věznice Apodaca. Čtyři její vysoce postavení činitelé a 18 dozorců už bylo postaveno mimo službu a jsou vyšetřováni policií. Nelze prý vyloučit, že celý masakr byl vyvolán právě proto, aby významní představitelé kartelu mohli uprchnout.

Během nedělního incidentu trestanci z jedné sekce přepadli nad ránem místního času vězně z jiného oddělení a všechny je ubili. Teprve poté dozorci získali nad všemi ubikacemi opět kontrolu. Konečného počtu živých vězňů se ale dopočítali mnohem později a teprve pak zjistili, že tři desítky osob chybí.

Apodaca je věznice určená pro 1500 trestanců, pobývá jich tam ale dvojnásobek.

O kontrolu nad pašeráckými cestami v oblasti americko-mexické hranice mezi sebou válčí několik drogových kartelů. Jejich boj se často přenáší i za zdi nápravných zařízení, kde si zločinci odsouzení za drogové delikty odpykávají trest pohromadě s jinými vězni. V přeplněných mexických káznicích bují korupce, běžnou záležitostí jsou i útěky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám