Hlavní obsah

Na severu USA zabila lavina tři lyžaře, dalších 12 se dokázalo vyhrabat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Seattle

Tři lyžaři zahynuli v neděli pod lavinou u lyžařského střediska Stevens Pass ve státě Washington na západě USA. Sníh přitom zasypal asi patnáct osob.

Foto: ČTK/AP

Místo pádu laviny

Článek

Sníh podle mluvčího horské služby Keithe Learyho zavalil silnici asi tři kilometry od lyžařského střediska v Kaskádovém pohoří severovýchodně od Seattlu a asi 16 kilometrů od města Skykomish.

Podle mluvčí kanceláře šerifa Katie Larsonové lavina zasypala několik skupin lyžařů: "Většina z nich, možná až dvanáct, byla pohřbena pod sněhem, ale dokázali se sami vyhrabat. Pak začali hledat a našli další tři lyžaře, kteří potřebovali ošetření. Poskytli jim první pomoc, ale nebylo možné je zachránit."

Foto: Kevin P. Casey, Reuters

Zástupce šerifa Chris Bedker na místě pádu laviny

Podle ní byli všichni lyžaři zkušení a měli adekvátní vybavení.

Místní meteorologická služba v neděli varovala před velkým nebezpečím lavin v nadmořské výšce nad zhruba 1500 metrů a před značným nebezpečím v nižších polohách. V oblasti v posledních dnech napadlo až 90 centimetrů sněhu a spadlo několik lavin.

Foto: Kevin P. Casey, Reuters

Lyžařský areál byl po pádu laviny uzavřen.

Chris Bedker z kanceláře šerifa potvrdil, že varování před lavinami se dostalo k lyžařům: "Byli si toho rizika vědomi."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám