Hlavní obsah

Studentka Knoxová dostane za knihu o vraždě v Itálii milióny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Američanka Amanda Knoxová napíše knihu o svém zatčení, věznění a propuštění v odvolacím procesu v Itálii. Čtyřiadvacetiletá studentka byla za vraždu své britské spolubydlící původně odsouzena na 26 let vězení. Po čtyřech letech byla loni propuštěna odvolacím soudem. Za knižní příběh vyinkasuje Knoxová čtyři milióny dolarů (bezmála 78 miliónů korun).

Foto: Alessandro Bianchi , Reuters

Amanda Knoxová u italského soudu

Článek

O celosvětová práva na knihu se ucházelo sedm vydavatelství, nakonec je získalo HarperCollins. Podle nakladatele vylíčí Knoxová svůj příběh „úplně a bez vytáček“. Kniha by měla vyjít příští rok. Příběh bude vycházet z deníkových záznamů, které si Knoxová ve vězení vedla.

Studentku tvůrčího psaní při vyjednávání s nakladateli zastupoval washingtonský právník, mezi jehož klienty patří i prezidenti Barack Obama či George W. Bush.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Osvobozená Amanda Knoxová se vrátila do SeattluVideo: Reuters

Jednadvacetileté Meredith Kercherové z univerzity v Leedsu někdo v listopadu 2007 podřízl hrdlo při milostných hrátkách na studentské ubytovně v Perugii. Podle žalobců byli útočníci pod vlivem drog a možná alkoholu. Na těle měla 40 bodných ran.

Z vraždy byli obviněni Knoxová a její bývalý italský přítel Raffaele Sollecito. Sollecita poslal soud do vězení na 25 let, jeho americké přítelkyni vyměřil vězení o rok delší.

Již předtím byl za zabití Kercherové odsouzen drogový dealer Rudy Guede, který měl podle rozhodnutí soudu strávit za mřížemi 30 let. Na polštáři Kercherové se našly otisky jeho prstů. Guede tvrdil, že byl v době vraždy v koupelně. Když se vrátil do pokoje, spatřil prý u Kercherové dvě osoby.

Knoxová a Sollecito strávili ve vězení čtyři roky. Zvrat přišel loni v říjnu, kdy odvolací soud shledal důkazy vedoucí k jejich odsouzení nedostatečnými a oba zprostil viny. Knoxová se okamžitě po propuštění vrátila domů do Seattlu.

Italští žalobci se proti zproštění viny odvolávají. Není ale pravděpodobné, že by v případě dalšího zvratu byla Knoxová z USA vydána.

Reklama

Související články

Osvobozená Amanda Knoxová se vrátila do USA

Američanka Amanda Knoxová, kterou odvolací soud v Itálii po čtyřech letech strávených ve vězení zbavil v pondělí obvinění z vraždy spolubydlící, se v noci na...

Výběr článků

Načítám