Hlavní obsah

Pasažéři ze ztroskotané Concordie chtějí půl miliardy dolarů odškodného

Miami

Skupina 39 cestujících z havarované lodi Costa Concordia podala na Floridě v úterý novou žalobu, jejímž prostřednictvím žádají po majitelích plavidla odškodné ve výši více než půl miliardy amerických dolarů (přes 10 miliard korun). Informovala o tom agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Potopená výletní loď Costa Concordia

Článek

Přeživší po dopravci Costa Cruise Line a její mateřské firmě se sídlem v Miami Carnival Cruise Lines chtějí nahradit škodu ve výši 78 miliónů dolarů a další kompenzace 450 miliónů dolarů. Celkem tedy žádají 528 miliónů.

Žalovaná strana podle nich „jednala lehkomyslně a svévolně a bez ohledu na bezpečnost a životy žalujících“.

K žalobě se připojili občané USA, Německa, Kanady, Venezuely, Jižní Koreje a Číny. „Naším cílem je přimět firmu, aby nevydávala peníze za reklamy na dovolené snů, které nemůžou být splněny, protože neinvestuje nic do bezpečnosti a školení zaměstnanců,“ prohlásil za žalující stranu Venezuelan Oscar Aleman.

Nové videozáznamy ukazují chaos a hrůzu na palubě ConcordieVideo: Novinky/Reuters

Nová žaloba navazuje na dřívější, v níž jen šest lidí požádalo o náhrady ve výši 460 miliónů dolarů.

Podle AFP mají ale cestující jen malou šanci uspět. Na lodních lístcích Costa Cruise Line je totiž upozornění, že veškeré právní kroky proti společnosti by měly být podnikány v Itálii.

Costa Concordia narazila 13. ledna na útes v bezprostřední blízkosti toskánského ostrova Giglio. Na jeho palubě bylo 4 229 lidí, z nichž asi tisícovka byli členové palubního personálu. Dva a třicet lidí je považováno za mrtvé.
Kapitán lodi Francesco Schettino, který loď odklonil z kursu a nebezpečně manévroval, čelí obvinění ze zabití a opuštění lodi před dokončením evakuace všech lidí na palubě. Schettino zůstává v domácí vazbě.
Lodní dopravce nabídl všem pasažérům kompenzace ve výši 11 000 eur (bezmála 280 tisíc korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám