Hlavní obsah

Obama ustoupil církvím v otázce antikoncepce zdarma

– Washington

Americký prezident Barack Obama ustoupil od plánu, aby povinnou součástí zdravotního pojištění poskytovaného zaměstnavateli byla antikoncepce zdarma. Po kritice ze strany náboženských organizací oznámil, že církevní zaměstnavatelé, jako třeba katolické univerzity nebo nemocnice, ji nemusí poskytovat.

Článek

Církevní organizace tvrdily, že jde o zásah do náboženských svobod. Návrh kritizovali také republikáni a jejich prezidentští kandidáti. [celá zpráva]

"Náboženské organizace nebudou muset za tyto služby platit," řekl v pátek Obama s tím, že zaměstnankyním, které budou mít zájem, musí v rámci pojištění poskytnout antikoncepci zdarma pojišťovny. "Ženy pracující v těchto institucích budou mít přístup k antikoncepci zdarma," dodal.

Uznal, že náboženské skupiny mohou mít "skutečné obavy" týkající se kontroly porodnosti, ale současně obvinil některé své politické protivníky, že chtějí téma proměnit v "politický fotbal".

Obama se rozhodl změnit postoj hned, jak se objevila tvrdá kritika, ve snaze vyhnout se výbušnému sporu před nadcházejícími prezidentskými volbami.

Katolická církev neuznává prakticky žádný způsob antikoncepce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám