Hlavní obsah

Navzdory Fukušimě se USA po třiceti letech vracejí k jaderné energetice

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americká Komise pro regulaci jaderné energetiky ve čtvrtek prolomila třicetileté moratorium a schválila výstavbu dvou nových reaktorů v elektrárně Vogtle v Georgii, uvedl list Los Angesles Times. Po velké havárii v elektrárně Three Mile Island v roce 1979 byla jejich výstavba pozastavena.

Foto: Profimedia.cz

Americká jaderná elektrárna Vogtle

Článek

Z pěti členů komise se proti udělení nové licence vyslovil jen její předseda Gregory Jaczko. Podle něj měla komise vzít v úvahu důsledky loňské nehody v japonské jaderné elektrárně Fukušima a zapracovat je do podmínek licence, napsala ČTK. Zbylí čtyři členové byli pro, a tak konsorcium firem pod vedením společnosti Westinghouse bude moci postavit dva reaktory pro firmu Southern.

Foto: http://www.southerncompany.com

Výstavba reaktorů v elektrárně Vogtle v Georgii.

Ačkoliv se rozhodovalo jen 11 měsíců po havárii ve Fukušimě, obavy nepřevážily. Klíčové bylo, že nová generace reaktorů je bezpečnější a americká regulační opatření velmi přísná. Důležitým aspektem také byly energetické potřeby USA a snaha země nezáviset tolik na dovozu ropných derivátů.

Foto: http://www.southerncompany.com

Výstavba reaktorů v elektrárně Vogtle v Georgii.

Atomové elektrárny vyrábějí asi 20 procent americké elektřiny. Zájem o jejich budování vzrostl v USA asi před deseti lety a americké elektrárenské společnosti si podaly řadu žádostí o povolení výstavby nových reaktorů. Nyní ale tento zájem opadá kvůli dostatku zemního plynu, menší poptávce po elektřině kvůli slabší ekonomice, nedostatku financí a nejistotě po havárii ve Fukušimě. I tak ale ředitel společnosti Southern Thomas Faning řekl: „Je to něco, o čem věříme, že to má národní dopad. Je to velký den pro Ameriku.“ Společnost přitom investuje i do uhlí, plynu a obnovitelných zdrojů energie.

V roce 1985 byla pozastavena výstavba 28 jaderných elektráren.

Foto: http://www.southerncompany.com

Výstavba reaktorů v elektrárně Vogtle v Georgii.

Dva nové reaktory postaví v Augustě v Georgii v již exitující atomové elektrárně Vogtle u Waynesboro. Budou stát asi 14 miliard dolarů (264 miliard Kč) a mohly by začít fungovat v roce 2016 nebo 2017. Americká vláda nabídla firmě Southern jako pobídku federální záruky na půjčky ve výši 8,3 miliardy dolarů. Čtyři miliardy už byly investovány v rámci přípravných prací.

Reaktory postaví podle návrhu, který NRC schválila v prosinci, firma Westinghouse Electric.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám