Hlavní obsah

Zabavení 15 tun pervitinu za 75 miliard je novým rekordem mexické armády

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ciudad de México

Mexičtí vojáci v západním státě Jalisco zabavili rekordních 15 tun čistého metamfetaminu (jinak pervitin) za čtyři miliardy dolarů (více než 75 miliard korun). Takové množství by stačilo na výrobu 13 miliónů dávek.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Mexiku zadrželi rekordních15 tun metamfetaminuVideo: Reuters

 
Článek

„Může to otřást celým dodavatelským řetězcem v USA,“ komentoval středeční oznámení mexické armády mluvčí amerického protidrogového úřadu Rusty Payne. Jen pro srovnání: za celý rok 2009 bylo na celém světě zabaveno 30 tun metamfetaminu.

Sudy s metamfetaminem byly objeveny na malé zemědělské usedlosti nedaleko Guadalajary, druhého největší města v Mexiku. Armádu na laboratoř upozornilo několik anonymů.

Foto: Alejandro Acosta, Reuters

Zemědělskou usedlost, kde se drogy vyráběly, objevili vojáci prázdnou.

Na ranči nebyli žádní lidé a nikdo tudíž nebyl zatčen. Na usedlosti ale pracovalo 12 až 15 lidí.

Podle Antonia Mazzitelliho, regionálního zástupce Úřadu OSN pro drogy a kriminalitu, může velikost nalezených zásob značit dvě věci. Buď se obchodníkům s drogami nepodařilo zboží prodat, anebo poptávka a odbyt roste.

Foto: Alejandro Acosta, Reuters

Mexický voják u sudů se zabaveným metamfetaminem

„Když trh stagnuje, hromadí se zásoby. Zároveň taková velkovýroba může naznačovat na expanzi, pokus některých mexických skupin expandovat do Latinské Ameriky a na asijské trhy,“ upozornil.

Metamfetamin (pervitin)

- syntetická droga

- vyráběn ve formě krystalické látky, bílé až nažloutlé barvy

- užíván nejčastěji nitrožilně a šňupáním

- po aplikaci se u uživatele zvyšuje bdělost, činorodost, neklid, nechutenství, snižuje se potřeba spánku

- po odeznění účinků drogy nastupuje pocit hladu, vyčerpání a deprese

- rizikem užívání je vznik výrazné psychické závislosti, zvýšená bezdůvodná agresivita uživatelů, pocity pronásledování, halucinace, poruchy paměti a především riziko infekce HIV-AIDS a žloutenky

Naposledy mexické úřady zabavily velké množství metamfetaminu v červnu 2010. Ve skladištích ve státě Queretaro ve střední části země bylo zabaveno 3,4 tun drogy a stovky tun chemikálií potřebných k její výrobě. Metamfetamin vyráběl kartel Sinaloa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám