Hlavní obsah

Kosatky nemůžou žalovat akvárium za zotročování, rozhodl soud

San Diego

Americký soud ve středu zamítl žalobu organizace Lidé pro etické zacházení se zvířaty (PETA), která tvrdila, že zábavní park SeaWorld zotročuje kosatky. Podle soudce nemohlo akvárium porušit 13. dodatek americké ústavy o zákazu otroctví, neboť ten se vztahuje pouze na lidi, uvedla ve čtvrtek agentura Reuters.

Foto: Mathieu Belanger, Reuters

Ilustrační foto

Článek

"Jediný rozumný výklad 13. dodatku je ten, že se vztahuje na člověka, a ne na nelidské bytosti, jako jsou třeba kosatky," uvedl ve zdůvodnění rozsudku soudce Jeffrey Miller. "Historické i současné zdroje ukazují, že pojmy otroctví a nedobrovolná práce se vztahují pouze na lidi," doplnil.

Soudce také uvedl, že pokud se členové PETA domnívají, že akvárium s kosatkami špatně zachází, měli by si stěžovat na základě federálních a kalifornských zákonů o ochraně zvířat.

PETA loni na podzim podala žalobu jménem pěti kosatek v akváriu SeaWorld. Tvrdila, že zábavní park porušuje ústavní zákaz otroctví, když mořské savce nutí žít v zajetí a vystupovat v představeních akvária.

Advokáti zábavního parku podání žaloby kritizovali, stejně jako američtí odborníci na ústavní právo. Podle nich PETA svou žalobou snižuje podstatu lidství černochů, kteří byli v minulosti jako otroci drženi.

Kosatka dravá (Orcinus orca)
největší zástupce čeledi delfínovitých. Nepřesně bývá nazývána "velryba zabiják". Omyl souvisí se vžitým anglickým označením "killer whale". Mezi velryby ale nepatří a vůči lidem není agresivní.

Lidé pro etické zacházení se zvířaty

PETA patří mezi skupiny ochránců přírody, které neváhají sáhnout po šokujících způsobech, jak na své požadavky upozornit. Například v roce 2003 organizace Anti-Defamation League (Liga proti hanobení) obvinila PETA, že trivializuje smrt Židů během druhé světové války v kampani, v níž masný průmysl přirovnala k holokaustu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám