Hlavní obsah

Argentina si bude stěžovat OSN kvůli britským posilám u Falkland

Buenos Aires/Londýn

Argentina podá formální stížnost Radě bezpečnosti OSN a Valnému shromáždění OSN na údajnou britskou militarizaci jižního Atlantiku. Londýn vyslal do oblasti ultramoderní torpédoborec HMS Dauntless. Na ostrovech nyní slouží britský princ William jako pilot záchranného vrtulníků. Buenos Aires to však vnímá politicky.

Foto: Enrique Marcarian, Reuters

Argentinská prezidentka Cristina Fernándezová Kirchnerová

Článek

„Opět militarizují jižní Atlantik. Jinak totiž nemůžeme interpretovat skutečnost, že Británie vyslala do oblasti ultra moderní válečnou loď doprovázející dědice (britského) trůnu," řekla v úterý argentinská prezidentka Cristina Fernándezová a dodala: „"Ukážeme a podáme stížnost radě bezpečnosti OSN i Valnému shromáždění OSN, protože tato militarizace představuje smrtelné nebezpečí pro mezinárodní bezpečnost.“

V projevu současně požádala britského premiéra Camerona aby „dal míru šanci“.

Na ostrovech slouží princ William

Na souostroví Falklandy dorazil nedávno princ William na šestitýdenní vojenskou misi. Británie vyslala do jižního Atlantiku, i když ne přímo k Falklandám ultramoderní torpédoborec HMS Dauntless.

Podle Británie jak přítomnost prince, tak vyslání torpédoborce je běžnou rutinní záležitost a součást pravidelného výcviku.

Argentinský ministr zahraničí minulý týden vyslovil "politování, že dědic koruny přijíždí v uniformě dobyvatele a nikoliv s moudrostí státníka, který by pracoval ve službách míru a dialogu mezi národy". Argentinský tisk označuje Williama za pirátského prince. [celá zpráva]

Eskalace napětí

Napětí okolo Falkland, které před třiceti lety obsadila Argentina, ale pak ji Britové vytlačili, vzrůstá od prosince, kdy Argentina zakázala lodím pod falklandskou vlajkou vplouvat do jejích přístavů.

Od té doby obě strany konflikt eskalují a navzájem se obviňují z kolonialismu.[celá zpráva]

Tématu Falkland využívají odpůrci škrtů v britské armádě, aby je zpochybnili. [celá zpráva]

Demonstrace v Buenos Aires, kde lidé požadovali navrácení Malvín, jak ostrovy označují Argentinci, ukazují, že Falklandy představují v zemi stále citlivé téma.

Napětí vzrostlo už před pár lety, když se ukázalo, že pod Falklandami je ropa a Britové provedli v půlce roku 2009 zkušební vrty. [celá zpráva]

Internacionalizace sporu

Podle komentátora BBC Fergala Keana poslední iniciativa argentinské prezidentky ukazuje, že se snaží otázku ostrovů internacionalizovat. To ale odpovídá i postoji OSN, které vyzvala obě strany třicet let starého konfliktu, aby o ostrovech jednaly.

Argentina nyní získala podporu dalších států v oblasti, Chilský ministr zahraničí nedávno podpořil nárok Argentiny na Malvíny a další členové obchodního sdružení Mercosur Brazílie a Uruguay také brání vplout do svých přístavů lodím plujícím pod falklandskou vlajkou.

Británie ovládá Falklandy od roku 1833. Předtím byly od roku 1820 argentinské, ale první kolonii na Malvínách založili v roce 1764 Francouzi. Většina obyvatel si přeje zůstat pod vládou Británie.

Reklama

Výběr článků

Načítám