Hlavní obsah

Kanadské poslankyni kolegové znemožnili uctít Havla

Ottawa

Nečekané pozdvižení vyvolalo v kanadském parlamentu vyjádření pocty bývalému českému prezidentovi Václavu Havlovi, který loni v prosinci zemřel. Několik poslanců vládní Konzervativní strany Kanady totiž znemožnilo promluvit poslankyni za zelené Elizabeth Mayové, uvedl v úterý server Herald News.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Václav Havel

Článek

Kanadští komentátoři očekávali, že vyjádření pocty Havlovi na rozdíl od projednávání běžných témat nevyvolá žádné konflikty. V parlamentu také na počest někdejšího českého prezidenta promluvili zástupci vládních konzervativců i opozičních liberálů a Nové demokratické strany.

Když však chtěla vystoupit Mayová, která je jedinou poslankyní za zelené, několik poslanců z vládních řad proti jejímu projevu vyslovilo námitku. Protože zelení nemají kvůli malému počtu poslanců právo na vytvoření poslanecké frakce, musí vystoupení jejich zástupce podle kanadských zákonů jednomyslně povolit celá poslanecká sněmovna.

"To je skutečně odkaz hodný Havlovy památky," uvedla ironicky Mayová na Twitteru k tomu, že jí bylo znemožněno v parlamentu promluvit.

Podle Herald News to není poprvé, co vládní poslanci Mayové znemožnili vystoupení v parlamentu. Naposledy se to stalo v listopadu, kdy si členové parlamentu připomínali památku padlých vojáků.

Reklama

Související články

Knihovna v Paříži ponese jméno Václava Havla

Nová knihovna na severu Paříže ponese jméno nedávno zesnulého českého prezidenta Václava Havla. S odvoláním na pařížského starostu Bertranda Delanoëa o tom na...

Výběr článků

Načítám