Hlavní obsah

Obama nechal zmrazit aktiva íránských bank

Washington

Americký prezident Barack Obama nařídil zmrazení aktiv íránské vlády a tamní centrální banky ve Spojených státech. Snaží se tak zvýšit tlak na Teherán, aby odstoupil od svého jaderného programu.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Prezident USA Barack Obama

Článek

"Rozhodl jsem, že další sankce jsou oprávněné, zvláště ve světle podvodných praktik íránské centrální banky a dalších íránských bank, které se snaží zamaskovat transakce podléhající (dřívějším) sankcím," uvedl šéf Bílého domu ve zprávě o svém nařízení, kterou zaslal Kongresu.

Írán je pod větším tlakem Západu poté, co proti němu USA kvůli kontroverznímu jadernému programu rozšířily koncem prosince sankce na export ropy.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Íránská jaderná zařízení

Mezinárodní společenství se obává, že Írán usiluje o získání jaderné zbraně. Teherán to popírá a tvrdí, že uran potřebuje pro svou jadernou energetiku, zdravotnictví a výzkum.

Írán kvůli rozšíření sankcí pohrozil, že pokud dojde k zablokování jeho ropného exportu, uzavře strategický Hormuzský průliv. Tento průliv je nejdůležitější cestou pro vývoz ropy těžené v oblasti Perského zálivu. Americký ministr obrany Leon Panetta nedávno prohlásil, že USA jsou připraveny udržet průliv otevřený.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám