Hlavní obsah

Argentinci spálili britskou vlajku, na Falklandy dorazil pirátský princ William

– Buenos Aires
Novinky,

Na protest proti příletu britského prince Williama na Falkandy (Malvíny), kde bude sloužit jako pilot záchranného vrtulníku, se konala ve čtvrtek v Buenos Aires před velvyslanectvím Spojeného království demonstrace. Byla při ní spálena britská vlajka. Protestující označili Williama za pirátského prince. Demonstranti také napadli sídlo banky HSBC a nabádají k bojkotu britských firem, uvedl list Daily Mail.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Argentinci pálí na protest britskou vlajkuVideo: Reuters

 
Článek

Skupina demonstrantů s argentinskými vlajkami, z nichž někteří byli ve fotbalových dresech, polila před velvyslanectvím benzínem britskou vlajku a spálila ji. Protestující přitom zpívali fotbalové halekačky.

Před pobočkou banky HSBC se sešlo sto maskovaných mladíků z levicové buňky Quebracho vyzbrojených holemi. Na zeď nastříkali: „Angláni, vypadněte z Malvín“. Pak házeli barvu na vchod do banky.

Foto: Marcos Brindicci , Reuters

Posprejovaná zeď banky HSBC. Nápis vyzývá Brity k odchodu z Falkland

Demonstrující pohrozili, že každý týden budou napadat sídla a zastoupení jiných britských firem. Kvůli tomu byla zvýšena bezpečnostní opatření v Unileveru a BP.

Pirátský princ

„Vyzýváme Argentince, aby bojkotovali britské firmy a jejich produkty na protest proti přítomnosti pirátského prince. Britská imperialistická politika musí být vymýcena,“ uvedl účastník protestu Federico Lopardo a dodal: “Jeho přesun na Falklandy je předvojem jejich zahraniční politiky a má za cíl odvést pozornost od ekonomické a politické krize v Británii.“

Princ William přiletěl letadlem společnosti Titan. Na ostrovech bude sloužit šest týdnů jako pilot záchranného vrtulníku. Královské námořnictvo míní vyslat do oblasti svoji nejmodernější fregatu HMS Dauntless.

Foto: ČTK/AP

Zapálená britská vlajka před velvyslanectvím v Buenos Aires

Letos uplyne třicet let od války o ostrovy, kde se vylodili Argentinci, ale byli na hlavu poraženi.

Vyostřené spory

V posledních letech se spor o ostrovy opět přiostřil, protože se pod nimi nachází ropa a plyn, které chtějí Britové těžit.

Foto: Marcos Brindicci , Reuters

Demonstrant háže barvu na dveře banky HSBC.

Británie i Argentina se v posledních týdnech navzájem obvinily z kolonialismu. [celá zpráva]

Spor vyostřují i debaty v Británii ohledně sporných škrtů ve vojenském rozpočtu. Téma Falkland je často použito jako argument proti vyřazení letadlových lodí a kolmostartujících harrierů. [celá zpráva]

Foto: Marcos Brindicci , Reuters

Hořící britská vlajka

Reklama

Výběr článků

Načítám