Hlavní obsah

Soukromá kosmická loď poletí k ISS v březnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Kosmická loď Dragon, modul americké společnosti Space Explorations Technologies (SpaceX) poprvé odstartuje k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) kolem 20. března. Informoval o tom ve čtvrtek americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA), podle nějž bude termín startu upřesněn během příštích dvou týdnů, napsala v pátek agentura AFP.

Foto: Reuters

Start rakety Falcon společnosti SpaceX

Článek

Modul Dragon měl původně odstartovat z mysu Canaveral už 7. února, společnost se ho ale rozhodla odložit, aby získala více času na předletové technické zkoušky.

SpaceX se v roce 2010 stala první soukromou společností, která dopravila na oběžnou dráhu a zpět na Zemi vesmírný modul. Nosnou raketou byl Falcon 9, kterou rovněž vyrobila firma SpaceX.

Stejná raketa by nyní měla do vesmíru vynést i modul Dragon. Ten by se měl jako první soukromý vesmírný aparát připojit k ISS a astronautům na palubě stanice by měl dopravit náklad. Pokud bude mise úspěšná, měl by Dragon sloužit i pro budoucí dodávky nákladu na ISS.

SpaceX je jednou z několika společností, které se ucházejí rovněž o zajišťování pilotovaných letů k orbitálnímu komplexu po vyřazení amerických raketoplánů. Doufá, že bude schopna poskytnout potřebnou technologii do tří let. Zatím musí USA spoléhat na ruské rakety sojuz.

Reklama

Výběr článků

Načítám